Grote investeerders brengen CO2-transitie bedrijven in kaart

transition-pathway-initiative-logo

Dertien grote internationale investeerders en vijf vermogensbeheerders gaan in kaart brengen hoe bedrijven zich aanpassen aan de komst van een CO2-arme economie. De initiatiefnemers zijn samen goed voor een belegd vermogen van ongeveer 2300 miljard euro.

Het Transition Pathway Initiative (TPI) werd gisteren (woensdag) gelanceerd bij de opening van de Londense beurs. Twee Britse partijen, de Church of England en het pensioenfonds Environment Agency, zijn de voortrekkers van het project. 

De vermogensbeheerders Aviva, BNP Paribas, Hermes, PGGM en Standard Life Investments steunen het TPI. 

Transitie

De investeerders willen met een online tool in kaart brengen hoe de transitie naar een CO2-arme economie hun investeringen beïnvloedt. Adam Matthews, mede-voorzitter van het TPI namens de Church of England, noemde het TPI bij de lancering een "keerpunt" voor de markt. "Op deze manier identificeren we bedrijven die afgestemd zijn op de transitie naar een CO2-arme economie, en bedrijven die het meest risico lopen in die transitie."

Hij zei dat niet getwijfeld moet worden aan de ernst van investeerders als het gaat om het analyseren van die risico's. "Het zal een hoofdpunt worden in de discussies die we met bedrijven zullen hebben in de komende jaren."

Olie en gas

Over de olie- en gasindustrie en elektriciteitssector zijn al enkele voorlopige resultaten gepubliceerd op de site van het TPI. In de komende maanden wordt het project verder uitgerold, en zullen ook gegevens over managementkwaliteit en CO2-prestaties van andere sectoren en bedrijven worden toegevoegd. 

Het TPI is ontwikkeld naar aanleiding van aanbevelingen van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures, een initiatief vanuit de private sector. De Raad voor Financiële Stabiliteit (FSB), een internationale toezichthouder in de financiële wereld, richtte deze task force op na het klimaatakkoord van Parijs. 

Emma Howard Boyd, voorzitter van het pensioenfonds Environment Agency, zegt dat bedrijven inzichtelijk moeten maken ze met klimaatrisico's omgaan, en hoe ze investeren en innoveren op weg naar een CO2-arme economie. "Met de lancering van het TPI geven investeerders een sterk signaal af in de wereld dat portfolio's in de toekomst afgestemd zullen worden op bedrijven die de transitie naar een CO2-arme economie serieus nemen."

Het TPI maakt gebruik van de beoordelingen van data-analist FTSE Russell, dat van meer dan 4000 bedrijven analyses levert.

IPS DOOR:

 

Deel dit artikel