Haïti en Somalië meest kwetsbare landen voor de klimaatswijziging

hatiHaïti behoort samen met Somalië, Afghanistan, Sierra Leone en Burundi tot de meest kwetsbare landen op het gebied van klimaatswijziging. 28 landen lopen een ‘extreem’ risico, 22 daarvan liggen in sub-Saharaan Afrika.
Dit blijkt uit de recent gepubliceerde Climate Change Vulnerability Index (CCVI) van het Britse studiebureau Maplecroft, gespecialiseerd in het in kaart brengen van internationale risico’s.

De CCVI is een onderdeel van het Climate Change Risk Report 2009/10 van Maplecroft.
De CCVI taxeert 166 landen op hun capaciteit om risico's voor de ondernemingswereld en de maatschappij te beperken. Deze risico’s zijn veroorzaakt door veranderende patronen in natuurrampen, zoals droogtes, overstromingen, stormen en de stijging van het zeeniveau en door de gevolgen daarvan voor de ecosystemen.

In tegenstelling tot andere studies, tracht de index niet om veranderingen in patronen van natuurrampen of ecosystemen ten gevolge van klimaatswijziging te voorspellen, maar meet hij wel hoe kwetsbaar een land is en hoe goed het is voorbereid om de effecten van klimaatswijziging bestrijden.

Met 6 categorieën werd rekening gehouden: economie, instellingen en overheid; menselijke ontwikkeling en gezondheid; ecosystemen (bosbeheer en menselijke impact op bodemerosie); veiligheid van de hulpbronnen (water, voedsel, energie); bevolkingsspreiding en infrastructuren.

Maplecroft gebruikte 39 verschillende gegevensbronnen om de index op te stellen, onder meer data van WHO, IMF, Europese Commissie, UNFCC, UNEP.
Noorwegen, Finland, Japan, Canada en Nieuw-Zeeland zijn het best geplaatst om de gevolgen van klimaatswijziging te doorstaan.

En ook de 2 landen met de grootste uitstoot van broeikasgassen per persoon, van alle geïndustrialiseerde landen, de VS en Australië, behoren tot de 20 minst kwetsbare landen.

Bronnen:
http://maplecroft.com/Climate_Change_sept0309.pdf

http://www.lalibre.be/actu/sciences-sante/article/526390/climat-quel-est-le-pays-le-plus-vulnerable.html

Deel dit artikel