Handicap International versterkt team in Goma en begint voedselbedeling

Handicap International  versterkt team in Goma en begint voedselbedeling
Handicap International stuurt twee extra kinesisten voor de projecten in Goma. Ze vervoegen het team van 2 expats en 10 lokale personeelsleden die reeds ter plaatse zijn. De organisatie evacueerde vorige week niet en kon afgelopen donderdag terug naar de kampen voor observatie en eerste consultaties. Handicap International begint vandaag ook met voedselbedeling in Goma zelf. In het voedingscentrum waar de organisatie actief is verdubbelde het aantal patiënten. De minimale veiligheid voor een goede hulpverlening wordt vandaag nog steeds niet gegarandeerd.

Handicap International is sinds donderdag 30 oktober terug aanwezig in vier kampen rond Goma: Mugunga 1 en 2, Bulengo en Buhimba. De medewerkers stellen vast dat het aantal ontheemden dramatisch toegenomen is. 'Dikwijls hebben de mensen nog geen beschutting gevonden en slapen ze onder de open hemel. Ze proberen zich tegen de koude te beschermen door zich in doeken of bananenbladeren te wikkelen', zegt Eyal, de coördinator van Handicap International ter plaatse. De nood bij de ontheemden en de lokale bevolking in Noord-Kivu is groot. De veiligheid is niet gegarandeerd en er is een blijvend gebrek aan drinkbaar water, voeding, medicijnen en tenten.

De reacties van de kampbewoners op de aanwezigheid van Handicap International zijn bijzonder positief. 'Het is hartverwarmend', vertelt Eyal Reinich. 'Veel mensen bedanken ons omdat we gebleven zijn en verder werken.' Handicap International spitst zich toe op kinderen, zij zijn de eerste slachtoffers van ondervoeding en krijgen vaak ademhalingsproblemen. Respiratoire kinesitherapie helpt om de slijmen die ze op eigen kracht niet kunnen ophoesten, los te maken. Andere kinderen lopen het risico om gehandicapt te raken door bloedarmoede of door een tekort aan jodium. 'Sinds donderdag vinden onze teams beetje bij beetje de families van de kinderen waarmee we voordien werkten terug. Het merendeel vluchtte uit de kampen maar kon nergens heen en is intussen teruggekeerd.'

Er zijn ook 50.000 nieuwe ontheemden in Goma zelf. De meesten onder hen vinden opvang bij families maar volgens een telling van Handicap International bevinden er zich op twee locaties in de stad samen 1.800 mensen zonder aangepaste voorzieningen. Handicap International begint daarom in samenwerking met andere organisaties vandaag met de verdeling van BP-5, proteïnerijke geconcentreerde koeken voor lichte ondervoeding bij kinderen en hun ouders.

In het therapeutisch voedingscentrum van het ziekenhuis Virunga is Handicap International sinds vrijdag terug aan de slag want de revalidatie van kinderen met ondervoeding tijdens of na hun verblijf in het centrum is een prioriteit. De organisatie ziet een verdubbeling van het aantal kinderen in behandeling. Op dit moment zijn er 139 kinderen met ernstige ondervoeding die verzorgd worden.

Handicap International stuurt vandaag twee kinesisten en extra paramedisch materiaal ter plaatse om het team te versterken. Ook de Franse sectie van Handicap International stuurt donderdag een urgentieteam naar Noord-Kivu voor steun aan de ontheemden.

Deel dit artikel