'Heb je niet genoeg centjes, mama?'

Een op de vijf kinderen in België wordt geboren in een gezin met een armoederisico. In Vlaanderen gaat het gemiddeld om bijna een kind op de tien –een verdubbeling op twaalf jaar tijd. Het zijn cijfers die doen duizelen. MO* ging op zoek naar de gezichten achter de statistieken.

Een alleenstaande met een inkomen van minder dan 966 euro per maand of een koppel met twee kinderen dat met minder dan 2029 euro moet rondkomen. Dat zijn de profielen van mensen die leven met een "armoederisico". Tanja Verreydt valt onder die categorie, net als Guido Degraen. De ontmoetingen die we met hen en met hun gezinnen hadden, leken in niets op de grauwe clichétaferelen die vaak met armoede geassocieerd worden. We zagen vrolijk spelende kinderen die op het eerste gezicht niets tekort komen. Achter hun uitgelaten spel schuilt echter een verhaal van ouders die dag na dag de strijd met armoede aangaan. Ze proberen er het beste van te maken, in de eerste plaats voor hun kinderen. Ze leven echter van dag tot dag en er is geen zekerheid dat hun situatie in de toekomst zal verbeteren.

Zowel Tanja als Guido hebben al een lange weg afgelegd, klinkt het bij Buurtwerking 't Lampeke uit Leuven en Welzijnszorg, die met hen samenwerken. Beiden geven blijk van ontzettend veel doorzettingsvermogen en kracht, die ze vinden in verenigingen.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel