Het K-woord is overal. Wanneer de K-daden?

"Het klimaat beïnvloedt ontwikkeling, maar even goed beïnvloedt ontwikkeling het klimaat", stelt het World Development Report 2010. Klimaatverandering is een kwestie van arm en rijk, dat wordt vaak vergeten.

De zomer van 2009 loopt lekker uit in een zwoele nazomer. U hoort ons niet klagen, al is het natuurlijk te droog voor boer, tuinder en agro-industrie. En al zijn die heerlijke septemberavonden het gevolg van de klimaatverandering, die elk jaar sneller blijkt te gaan en diepgaander lijkt te zijn dan in vorige simulaties en rapporten gevreesd werd. Lang niet iedereen stelt dat vast met een gekoelde kirr royal in de hand.

De gletsjers van de Himalaya en de Andes, bijvoorbeeld, smelten als ijs voor de opwarmende zon, waardoor stroomafwaarts beurtelings grotere overstromingen en langere droogtes voorkomen. Alleen al deze evolutie bedreigt de levenswijze en het overleven van niet minder dan een miljard mensen. Ook regenwater wordt een minder betrouwbare bron van water voor de landbouw, waardoor onder andere de rijstbouw in China, Japan, Zuid- en Centraal-Azië zwaar getroffen zal worden. Warmere temperaturen zorgen ook voor een toenemend aantal slachtoffers van malaria en knokkelkoorts.

In Canada zijn de hogere temperaturen verantwoordelijk voor een invasie van bergdenkevers, wat zowel werkers uit de houtindustrie als afgelegen gemeenschappen in hun economische stabiliteite bedreigde. In Ivoorkust stelde men al vast dat grote schommelingen in de weerpatronen resulteren in een vermindering tot twintig procent van het aantal kinderen op de schoolbanken. In Ethiopië constateerde men dat een jaar met uitzonderlijk weinig regen resulteert in een merkbare vermindering van consumptie die wel vijf jaar duurt. En die gewone consumptie in de Hoorn van Afrika is al niet overvloedig.





BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel