Het wereldvoedselvraagstuk gaat om meer dan technologie alleen

De uitdaging een duurzame groei in de voedselproductie te bewerkstelligen om het groeiende aantal monden in de komende decennia te voeden, is meer dan ooit actueel. De landbouw in de ontwikkelingslanden herscheppen tot het speelveld voor buitenlandse gentechbedrijven, is geen oplossing voor armoede en honger, stellen Jonas Vanreusel (FIAN), Jan Vannoppen (Vredeseilanden) en Geert Fremout(VODO). Landbouwsystemen gemaakt op maat van kleinschalige familiebedrijven en samen met hen geperfectioneerd wel.

Als enige oplossing wordt vaak de grootschalige invoering van genetisch gemanipuleerde organismen (GGO's) in het Zuiden naar voren geschoven. Eric Tollens, hoogleraar economie aan de KULeuven, argumenteert in De Tijd van 21 juni dat de broodnodige verdubbeling van de productie slechts mogelijk is als de boeren in het Zuiden hun productie via technozaden beter kunnen beschermen tegen de toenemende droogte en insectenplagen.
Zijn genetisch gemanipuleerde organismen de oplossing? Volgens de lobbymachine van de vijf firma's die vandaag de biotechnologiemarkt beheersen wel. Monsanto, het bedrijf dat 90 procent van de technozaden commercialiseert, wijst op de succesvolle lancering van bijvoorbeeld technosoja en technokatoen. De Groene Revolutie - die stilaan aan het einde van haar Latijn is door de gevoeligheid van monoculturen aan externe invloeden en door een verlies aan efficiƫntie - kan zo nieuw leven worden ingeblazen. Zelfs de Wereldvoedselorganisatie FAO drukt zich positief uit over een nieuwe technologische revolutie voor de voedselonzekere landen, weliswaar met de opmerking dat het bedrijfsleven meer inspanningen 'zou' moeten doen om de technologie toe te spitsen op de noden van de arme boeren in het Zuiden.
Waarom blijven boerenorganisaties, niet-gouvernementele organisaties (NGO's) en veel regeringen van ontwikkelingslanden zich dan verzetten? Monsanto's goednieuwsshow dient met een korrel zout genomen te worden.
...

Artikel verschenen in De Tijd van maandag 5 juli 2004

{extern}www.vredeseilanden.org/emc.asp?pageId=01.nl.01.06.01.04{linktekst}Lees het volledige artikel{/extern}

Rikolto (Vredeseilanden) DOOR:

Deel dit artikel