Hoe duurzaam zijn de gebouwen van vadertje staat?

Hoe milieuvriendelijk zijn de gebouwen van de federale overheid? MO* zocht het uit bij de Regie der Gebouwen.

Voor nieuwbouw respecteert de Regie de wettelijke normen inzake energiezuinigheid en ‘daar waar mogelijk trachten we nog iets beter te presteren', aldus Johan Vanderborght, woordvoerder van de Regie der Gebouwen.

Dat "iets beter" is evenwel niet geconcretiseerd in een of ander plan of objectief. De Regie heeft een jaarbudget van twee miljoen euro om haar gebouwen energiezuiniger te maken. Dat is weinig want de Regie heeft 675 complexen in beheer. Wel nam ze een energieaudit af van al haar gebouwen in Vlaanderen met een oppervlakte boven de 1000m2. Wat daar verder mee gebeurt, is onduidelijk.

‘Het grootste probleem is dat de staat veelal geen eigenaar is van de gebouwen waarin de administraties huizen en dus afhangt van de goede wil van de eigenaar', stelt Martine Vandervennet van Programmatorische Overheidsdienst voor Duurzame Ontwikkeling (PODDO). De vele sale-and-lease-backoperaties onder de paarse regeringen -waarbij gebouwen verkocht en onmiddellijk terug gehuurd werden om begrotingsredenen- blijken dus niet milieuneutraal.

Vanderborght relativeert: ‘Als je geen eigenaar bent, is het moeilijk om de grote installaties milieuvriendelijker te maken. Dat betekent niet dat er niets meer kan. Dat hebben we ervaren in ons hoofdgebouw. Door geen overbodige lampen meer te laten branden en de temperatuur met een tot twee graden te verminderen, hebben we veel energie bespaard.'

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel