Hoe geld verdienen in Afrika?

'Het rendement op IFC-investeringen in aandelen in Afrika ligt, gerekend vanaf onze oprichting, op gemiddeld 18 procent per jaar. Daar kunnen veel beleggingsfondsen enkel van dromen.' Lars Thunell is CEO van de International Finance Corporation. IFC is in 1956 opgericht als de private arm van de Wereldbank en ondersteunt of werft privé-investeerders in Azië, Latijns-Amerika en Afrika.

'Sinds de crisis zien wij wel investeerders terugkeren naar Azië of Latijns-Amerika, maar Afrika blijft op de beurzen voor opkomende markten voorlopig achter.' Toch valt daar volgens Thunell ook flink geld te verdienen. Alleen hebben veel westerse ondernemers koudwatervrees.

Vooral opkomende landen als China, Brazilië en India spreken de Afrikaanse markt aan. Hun multinationals nemen de jongste jaren het voortouw in de privé-investeringen. Thunell: ‘Sinds drie jaar focussen ook wij veel meer op Zuid-Zuidsamenwerking en momenteel helpen wij voor het eerst een Chinees bedrijf te investeren in Nigeria.' Een Bretton-Woodsinstelling die China aan contracten helpt? ‘Waarom niet? China heeft het geld, maar niet onze standaarden qua sociaal beleid en milieu. Wij helpen het daarbij. Vandaag zijn driekwart van onze klanten wereldwijd trouwens geen buitenlandse, maar lokale klanten. Vorig jaar hebben wij de Afrikaanse Ecobank geholpen om 100 miljoen dollar in regionale expansie te pompen.'
BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel