Honderden extra hulpverleners ingezet tegen Ebola-uitbraak
Het Rode Kruis schaalt de hulpverlening in West-Afrika op naar aanleiding van verdere verspreiding van het Ebolavirus. Vooral Guinee is zwaar getroffen door de epidemie. Sinds het begin van de uitbraak eind maart zijn in het zuiden van het land 54 besmettingen, 143 mogelijke besmettingen en 86 doden opgetekend.

Op dit moment breidt het virus zich uit naar het noorden van Guinee en heeft het de hoofdstad Conakry al bereikt. In buurland Liberia zijn nu eveneens twee besmettingen met het Ebolavirus vastgesteld.


Honderden extra hulpverleners


Om de epidemie in Guinee een halt toe te roepen, schakelt het Rode Kruis honderden extra lokale hulpverleners in. Deze geven onder andere voorlichting, desinfecteren woningen en indien nodig bergen ze lichamen. Ook helpen ze met het traceren van mensen die in contact zijn gekomen met het virus. Verder is een team van negen internationale gezondheidsspecialisten onderweg naar de regio om lokale Rode Kruisafdelingen te ondersteunen.

 

Angst maakt virus moeilijk controleerbaar


Angst voor het virus en het stigma dat rondom de besmetting hangt, maken het extra moeilijk om de uitbraak onder controle te krijgen. Het komt regelmatig voor dat mensen zich weigeren te laten isoleren of dat ze vroegtijdig vertrekken uit de klinieken. Dit zorgt voor een groot besmettingsrisico voor anderen.

 

Voorlichting


In gemeenschappen waar het virus heerst, geeft het Rode Kruis voorlichting. Rode Kruisvrijwilligers geven informatie over hoe besmetting van dit gevaarlijke virus kan worden voorkomen, bijvoorbeeld door goede hygiƫnemaatregelen te treffen.

In gebieden waar het virus nog niet heerst, maar het risico op besmetting groot is (Sierra Leone) worden ook preventieve maatregelen genomen. Via sms'jes worden tips gegeven over hoe mensen kunnen voorkomen dat ze ziek worden, of het virus overdragen op anderen.

 

Snel verspreidend virus


Het Ebolavirus is zeer besmettelijk en kan zich snel verspreiden door contact met besmette personen of dieren. Er is geen behandeling of vaccin voor de mensen die besmet zijn geraakt. Symptomen van het virus zijn zware koorts. ernstige verzwakking, hoofdpijn, diarree en braken. Ook kunnen er na besmetting met het virus interne en externe bloedingen optreden.

Deel dit artikel