Ik beslis. Wereldwijde campagne voor seksuele rechten

Op 13 mei lanceert de International Planned Parenthood Federation, met de steun van Sensoa, de nieuwe 'I decide' of 'Ik beslis' – campagne. De campagne roept regeringen wereldwijd op om tegen 2020 tien doelstellingen op het vlak van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten te realiseren.

i decide myfuture sensoa
Mensen moeten zelf kunnen kiezen of ze al dan niet zwanger willen worden, met wie ze samenleven en wat er met hun lichaam gebeurt.
De wereldwijde campagne 'Ik beslis' plaatst keuzevrijheid op het vlak seksualiteit, voortplanting en relaties in de kijker.Vanzelfsprekende keuzes? De cijfers wijzen op een andere realiteit. Meer dan 220 miljoenen vrouwen willen een zwangerschap uitstellen maar hebben geen toegang tot anticonceptie. Dagelijks treden 39.000 minderjarige meisjes in het huwelijk en lopen meer dan 8000 meisjes en vrouwen het risico om het slachtoffer te worden van genitale verminking. En niet minder dan 76 landen criminalizeren homoseksuele relaties.

Op 13 mei lanceert IPPF of de International Planned Parenthood Federation, met de steun van Sensoa, de nieuwe 'I decide' of 'Ik beslis' – campagne.

De campagne moet het manifest Vision 2020 van IPPF kracht bijzetten. Vision 2020 is een oproep aan regeringen wereldwijd om tegen 2020 tien doelstellingen op het vlak van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten te realiseren.

De timing van deze campagne is niet toevallig. Op een moment dat de internationale gemeenschap een nieuw kader voor duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding uitwerkt, de opvolger van de millenniumdoelstellingen, zet Vision 2020 seksuele gezondheid en rechten op de agenda.

In 172 landen, organiseren lidorganisaties van IPPF, zoals Sensoa in België, evenementen die het draagvlak voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten bij beleidsmakers moet vergroten.

 
 

In België


In België zetten de parlementsleden met krachtige iconen hun eisen neer. Pictogrammen over de preventie van moedersterfte, het beëindigen van de hiv-epidemie, de gelijkheid van mannen en vrouwen, rechten van seksuele minderheden, het recht op onderwijs voor meisjes en jongens, de preventie van genitale verminking,... illustreerden hun betoog.

vision2020 ippfFoto's van parlementairen wereldwijd worden in 2015 samen met de petitie "I decide" aan VN-secretaris generaal Ban Ki-Moon overhandigd. Op die manier willen parlementairen en burgers van over gans de wereld een duidelijk signaal geven dat seksuele en reproductieve gezondheid en rechten cruciaal zijn voor duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding.Petitie

Onderschrijf het manifest Vision2020 de oproep aan regeringen wereldwijd om tegen 2020 tien doelstellingen op het vlak van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten te realiseren.
Teken de petitie hier.Meer info:


11.be:

 

Deel dit artikel