"Waterpakket" geeft vrouwen in Burundi een nieuwe start

cassilde

BURUNDI - In Isale kregen verschillende huishoudens een 'GIRE pack', een pakket aan voorzieningen die passen binnen Integraal Waterbeheer: een groentetuintje, een compostbak, een efficiënt werkend fornuis, een EcoSan-latrine, een regenwateropvangtank, en kleinvee (geit, konijn). Protos en zijn partners gaven ook vormingen.

Doordat verschillende huishoudens het 'GIRE pack' kregen, ontstond een gevoel van verbondenheid: de vrouwen verenigden zich om samen sterk te staan en kregen een opleiding over het opzetten en beheren van inkomensgenererende activiteiten.

De vorming ging onder meer over marktonderzoek, balans, berekening van kapitaal en winst. Na afloop namen alle deelnemers een engagement op om een inkomen te verdienen. Hiermee zouden ze een radio of gsm aankopen, de schoolkosten van de kinderen betalen, een nieuwe pagne kopen of een deel van hun woning renoveren.

burundi-femmes agr

Enige tijd later werd een evaluatiemoment gehouden. De resultaten waren verrassend. Van de 50 vrouwen hadden er 46 effectief een inkomensgenererende activiteit gestart. 42 vrouwen verkopen nu groenten, 6 verkopen bananen, 17 verkopen bananenwijn, 1 vrouw verkoopt gevlochten manden. Andere producten zijn maniokmeel, beignets, geroosterde pindanoten en brandhout.

Het leven van deze vrouwen is er merkbaar op vooruit gegaan. 33 vrouwen hebben geiten gekocht, 18 vrouwen kochten een varken, 6 hebben hun huis gerenoveerd. Verschillende vrouwen konden een nieuwe pagne kopen, of een gsm of radio. School- en gezondheidskosten vormen niet langer een probleem.

Samen sterk

Cassilde Manirakiza werd weduwe in 1997, tijdens de onlusten die toen in Burundi plaatsvonden. Vandaag beschouwt ze zichzelf niet langer als kwetsbaar, en dat is te danken aan de initiatieven van Protos en zijn partners.

"Vóór de interventie van Protos voelde ik me vaak eenzaam. Ik dacht aan de toekomst van mijn familie, van mijn kinderen, en die zag er somber uit. Tijdens een sensibiliseringsmoment vertelde een partner van Protos dat het goed zou zijn dat wij, kwetsbare vrouwen, ons zouden verenigen. Ik had mijn twijfels, maar heb me toch ingeschreven voor de infosessie. Tijdens de eerste bijeenkomsten durfde ik niet goed participeren, maar Protos en zijn partners hebben mij goed geholpen om me te integreren in de vrouwenorganisatie. Uiteindelijk kon ik een krediet krijgen om een groentehandeltje op te starten op de markt van Mucungwe. Met de inkomsten kan ik de school van mijn drie kinderen betalen. 2 van hen studeren momenteel aan de universiteit, 1 zit nog in de middelbare school. Ze komen niets tekort.

Behalve de goede begeleiding die ik gekregen heb, heb ik nu ook het 'GIRE pack'. Terwijl ik op de markt sta, kunnen mijn kinderen al aan het eten beginnen met de groenten uit de groentetuin. Wanneer ik thuiskom bereid ik nog de maniokpasta en zo kunnen we allen samen eten, op een normaal uur. Vroeger aten we erg laat, omdat we alles nog in de winkel moesten kopen.

Ook de vormingen rond hygiëne en sanitair hebben voor mij veel betekend. Het is nu steeds proper in en rond mijn huis, en ik zorg er voor dat ik steeds netjes voor de dag kom wanneer ik mijn groenten ga verkopen. Ik voel me zelfzeker en ben klaar om alle uitdagingen aan te gaan. De situatie is echt veel verbeterd. Ik hoef 's avonds niet meer te huilen wanneer ik aan de toekomst denk. Bedankt Protos" 

 

Deel dit artikel