India in oorlog

Op 6 april vielen maoistische rebellen een compagnie van het Indiase leger aan. Dat is in feite bijna dagelijks nieuws in een land waar de zogenaamde naxalieten actief zijn in ongeveer een derde van het Indiase grondgebied of in 165 van de 602 Indiase districten.

Het maoistische "leger" zou zowat 10.000 ondergrondse strijders, 50.000 militieleden en een moeilijk in te schatten aantal sympathisanten omvatten in veertien deelstaten, met als kern een Rode Corridor die loopt van Bihar over Jharkhand, Orissa en Chhattisgarh tot Andra Pradesh.

De voormalige Indiase minister van Binnenlandse Zaken, Shivraj Patil, stelde in 2008 dat de naxalieten weliswaar in 180 districten actief zijn, maar dat het feitelijke geweld beperkt blijft tot 14.000 dorpen, op een totaal van 6,5 miljoen in heel India.

Zijn opvolger, Palaniappan Chidambaram, is niet geneigd tot zoveel geruststellende rekenkunde, zeker niet na 6 april. Want bij de aanval in het district Dantewada van de deelstaat Chhattisgarh sneuvelden 76 soldaten van de Central Police Reserve Force (CPRF), een militaire politiemacht onder het bevel van de centrale regering in Delhi, die ook ingezet wordt tegen opstanden in Kasjmir en Assam.
BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel