India ratificeert klimaatakkoord op 2 oktober

India is één van de grootste vervuilers. Verkeer in Delhi.

India, de derde grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld, zal het klimaatakkoord van Parijs formeel bekrachtigen op 2 oktober. Dat heeft premier Narendra Modi gezegd.

India volgt daarmee het voorbeeld van de VS en China, de twee grootste uitstoters van broeikasgassen. "De tijd is gekomen om het COP21 protocol te ratificeren", zei Modi gisteren (maandag). "India zal dat doen op de verjaardag van Mahatma Gandhi, 2 oktober."

55 procent

Het internationale akkoord wordt pas van kracht nadat minstens 55 landen het hebben geratificeerd die samen goed zijn voor 55 procent van de wereldwijde uitstoot. De ratificering door India is een belangrijke stap, want het land is verantwoordelijk voor ongeveer 4,5 procent van die uitstoot.

Dat de drempel van 55 procent nog dit jaar wordt bereikt, is zo goed als zeker. Eerder deze maand zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat al 60 landen het akkoord hebben geratificeerd, samen goed voor bijna 48 procent van de uitstoot. Nog eens veertien landen, samen goed voor meer dan 10 procent van de wereldwijde uitstoot, hebben publiek beloofd nog dit jaar te ratificeren.

Ook de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Salaheddine Mezouar verwacht dat op 7 november, als de volgende klimaattop in Marrakesh start, de mijlpaal van 55 procent genomen zal zijn.

IPS DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels