Inflatie maakt drinken gevaarlijk in India

De politie in de Indiase deelstaat Gujarat heeft de voorbije dagen duizenden stokers en verdelers van illegale alcohol gearresteerd. In Ahmedabad, de grootste stad in Gujarat, zijn al zeker 150 mensen omgekomen door vergiftiging met methylalcohol. De stokers zouden hun toevlucht hebben genomen tot het levensgevaarlijke additief omdat de inflatie hun grondstoffen te duur heeft gemaakt.


De misdaadpolitie van Ahmedabad gelooft dat ze een van de hoofdschuldigen van het drama te pakken heeft. Zondag arresteerde ze Dadu Chhara, een spilfiguur in de verdeling van illegale alcohol. Chhara zou samen met andere stokers de drank geleverd hebben die zoveel mensen fataal werd.

Corruptie

Chhara wordt er ook van verdacht systematisch verscheidene politiemensen omgekocht te hebben om zijn handel draaiend te kunnen houden. In ruil voor maandelijkse betalingen knepen agenten van verschillende eenheden een oogje dicht. Chhara haalde illegaal gestookte alcohol van het platteland en verdeelde die onder meer aan verkopers in de armenwijken van Ahmedabad.

In India sterven wel vaker mensen door giftige sterke drank. Vorig jaar kwamen ook in het zuiden van India ruim 100 mensen om na het drinken van sterke drank waarin methanol zat. Omdat alcohol te duur is in de winkel, grijpen veel arme Indiërs naar zelfgestookte alcohol. In Gujarat doen ze dat ook omdat alcohol er verboden is. Alleen buitenlanders of de houders van een dure vergunning mogen er alcohol drinken.

De stokers voegen soms chemicaliën toe aan hun producten om hun drankjes pittiger te maken. Een veelgebruikt additief is methanol, dat in een lage dosis nog te verdragen is. De drank die vorige week in Ahmedabad de ronde deed, bevatte echter een dodelijke dosis.   

Volkswoede

Het lijkt erop dat de politie in Ahmedabad pas in actie kwam nadat de dodentol hoog begon op te lopen en boze inwoners van de sloppenwijken een politiebureau met stenen hadden bekogeld omdat er volgens hen niet hard genoeg wordt opgetreden tegen illegale stokerijen. Daarop begon de politie systematisch stokerijen en verkooppunten binnen te vallen. Informanten krijgen nu een veel hogere beloning als ze agenten de weg wijzen naar nog onbekende stokerijen.

Volgens sommige experts is de inflatie mee de oorzaak van de tragedie van Ahmedabad. Veel illegale stokerijen in Gujarat hebben hun activiteiten stopgezet omdat de prijs van jaggery, ongeraffineerde suiker die het basisingrediënt vormt voor de alcoholproductie in India, het voorbije jaar verdubbeld is. Anderen begonnen hun brouwsels blijkbaar aan te lengen met water en brachten het alcoholgehalte weer op peil met het veel goedkopere maar giftige methylacohol.

BRON:
http://www.ipsnews.be

IPS DOOR:

Deel dit artikel