Inheemse volkeren wereldwijd in kaart

Met gemengde gevoelens pakten de Verenigde Naties (VN) uit met een unieke publicatie die de levensomstandigheden van inheemse volkeren globaal in kaart brengt. 'Inheemse volkeren zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de linguïstische en culturele diversiteit in de wereld', staat te lezen op de eerste pagina van het rapport State of the World's Indigenous Peoples.

‘Hun traditionele kennis is en blijft een waardevolle bron waar de hele mensheid uit kan putten.' Ongeveer vijf procent van de wereldbevolking behoort tot een ‘inheems volk', zoals de Inuit in Canada of de Aboriginals in Australië.

Die rijke bron aan culturen en talen dreigt wel uit te drogen. Lars Anders-Baer, zelf lid van de Zweedse Sami-gemeenschap en van het United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues, legt de vinger op de wonde: ‘We worden vaak omschreven als een uitstervend ras.' Inheemse volkeren lijden onder de gevolgen van historische onrechtvaardigheden -waaronder kolonisatie- maar vooral onder feit dat ze hun eigen lot niet kunnen bepalen.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel