Interview met Ellen Johnson-Sirleaf

De eerste en enige vrouwelijke president van Afrika combineert de koele rekenkunde die ze leerde bij Citibank en de Wereldbank met een moederlijke bezorgdheid voor het welzijn van haar landgenoten. De hele wereld verwacht veel van de manier waarop ze het door burgeroorlog verwoeste Liberia leidt. Hoe kijkt ze zelf naar de eerste vijftien maanden aan de macht?

'Ma Ellen maakt haar beloftes waar in Liberia', kopt de International Herald Tribune op 14 maart. De krant waardeert het uitgesproken vrouwelijke leiderschap van Ellen Johnson-Sirleaf en het enthousiasme dat ze uitstraalt en overbrengt op talloze plattelandsmensen en stedelingen in het verwoeste Liberia.
Of het haar vrouwelijke kant is, weten we niet, maar als we de presidente op 15 maart in Brussel ontmoeten, blijkt ze in elk geval erg toegankelijk te zijn en zelfs bereid om zonder voorbereiding een uitgebreid interview toe te staan aan MO*.

Mevrouw Johnson-Sirleaf geeft niet meteen de indruk dat ze een uitgesproken moederlijk imago nastreeft. Ze is en blijft op de eerste plaats een professionele economiste die heel geconcentreerd luistert om zo precies mogelijk te antwoorden op vragen. En die concentratie geraakt ook niet verstoord als de vele persverantwoordelijken, veiligheidsmensen en protocollaire begeleiders zenuwachtig worden van de duur van het gesprek. Ze praat liever een vraag langer door -en dan nog eentje- dan zich de wet te laten spellen door al die mensen die over haar moeten waken.

Ellen Johnson-Sirleaf is baas over haar eigen mening, over de coterie die rond haar cirkelt én over het land dat haar eind 2005 verkoos tot eerste vrouwelijke president van Afrika. Hoe belangrijk vindt ze dat laatste nu zelf?

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel