Inwoners Pari laten hun eiland niet afpakken

In 2015 beweerde het bedrijf PT Bumi Pari Indah dat het 90% van het Indonesische eiland Pari verworven had. Ten noorden van de hoofdstad Jakarta liggen ruim honderd eilandjes die samen de Thousand Islands vormen. Een groeiend aantal ervan zijn privébezit, en Pari dus ook bijna. 

Maar dat was zonder de lokale bevolking gerekend. Mede dankzij onze partnerorganisatie WALHI, die de bevolking al 10 jaar bijstaat,  heeft een overheidsinstantie nu geoordeeld dat het bedrijf de eigendomstitels illegaal heeft verkregen. 

Idyllisch of exclusief?

Buyung (63): "Onze voorouders vluchtten tijdens de tweede wereldoorlog naar dit onbewoonde eiland. Vele generaties later, en na heel wat vallen en opstaan, hebben we eindelijk een beter bestaan. Dankzij onze goede zorg voor de omgeving en de aanleg van mangroven is dit één van de zeldzame eilanden waar 'ecotoerisme' de lading dekt. Je vindt hier geen hotels of hoogbouw, geen grote jachten, noch auto's. Hier leeft de lokale bevolking, zowat 300 gezinnen, van het toerisme en de visserij."

Je vindt hier geen hotels of hoogbouw, geen grote jachten, noch auto's

De komst van PT Bumi Pari Indah dreigde alles te veranderen. Het bedrijf had bouwaanvragen ingediend om een jachthaven, hotels en vakantiewoningen te bouwen. Dat zou niet alleen de inwoners herleiden tot veiligheidsagenten en poetsers, maar ook de biodiversiteit van dit kleine eiland, met een omtrek van niet meer dan 2,5 km, zwaar aantasten. De exclusieve status van het geplande resort zou het eiland ook minder toegankelijk maken. Tot nu toe is een uitstapje ernaartoe erg democratisch van prijs.

Bij de Ombudsman 

Onze zuidpartner WALHI heeft al 10 jaar contact met de inwoners van Pari. Hun invulling van het begrip 'eco-toerisme' is een model voor anderen, dus WALHI gebruikt hun aanpak graag als voorbeeld. Toen het eiland geconfronteerd werd met het landconflict liet WALHI de zaak juridisch onderzoeken. Begin 2017 diende onze partner samen met de #SavePulauPari-coalitie klacht in bij de Ombudsman van de Indonesische Republiek, een instantie die bevoegd is om alle publieke diensten te controleren. Ruim een jaar later concludeert die: "Er is bewijs dat PT Bumi Pari Indah de landtitels heeft verkregen met illegale procedures".

De natuur triomfeert

De Ombudsman heeft zijn rapport overgemaakt aan de gouverneur van Jakarta, met het advies om de status van het eiland niet te wijzigen. Als de bestemming van het eiland gereserveerd blijft voor kleinschalige vissers en ecotoerisme, betekent dat dat geen enkele projectontwikkelaar er nog wilde plannen kan realiseren.

Als de bestemming van het eiland behouden blijft, kan niemand er nog wilde plannen realiseren

Ony van Walhi onderstreept het strategische belang van deze uitspraak: "We hebben lang getwijfeld over onze juridische opties. We kozen voor de Ombudsman, omdat de inwoners van Pari nooit eigendomspapieren hebben gekregen, hoewel ze die in 1990 collectief hebben aangevraagd. We wilden aantonen dat de projectontwikkelaar corrupt gehandeld had. Op basis van deze uitspraak kunnen we naar de rechtbank stappen indien hij beroep aantekent." 

11.11.11 DOOR:

Lees meer over het werk van onze partner WALHI

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels