Al Gore wordt optimistisch

Al Gore, de man die ons tien jaar geleden een klimaatgeweten schopte met "An Inconvenient Truth", toont zich nu heel wat optimistischer. Hernieuwbare energiebronnen groeien zo snel, dat we het pleit gaan winnen, zegt hij.

Gore begint zijn presentaties nog steeds met de typische slides zoals in de film: onrustwekkende grafieken afgewisseld met beelden van overstromingen en stormen, smeltende ijskappen en oprukkende ziektes.

Maar in een recente TED-talk toont Gore zich daarnaast ook veel optimistischer dan tien jaar geleden. Gore heeft niet alleen ijzingwekkende statistieken mee, maar ook erg hoopgevende: de kosten van hernieuwbare energiebronnen tuimelen naar beneden, en de beschikbaarheid groeit exponentieel.

De voormalige vicepresident verwijst onder meer naar Duitsland, dat op 26 december vorig jaar 80 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen haalde. Maar nog belangrijker is de evolutie in de groei- en ontwikkelingslanden, zegt Gore, waar de opkomst van hernieuwbare energie paralellen vertoont met die van de gsm in de voorbije jaren.

Ontwikkelingslanden konden bij de uitbouw van hun telefoonnet de dure en omslachtige vaste lijnen overslaan en meteen kiezen voor mobiele telefonie. Datzelfde gebeurt nu ook met hernieuwbare energie, zegt hij: de landen kiezen meteen voor wind- en zonne-energie, niet enkel om klimaatredenen, maar ook omdat het goedkoper is en ze zo minder afhankelijk worden van geïmporteerde brandstoffen.

Gore ziet nog meer positieve tekenen in de wereldwijde klimaatmarsen, de Chinese emissiehandel en het klimaatverdrag van Parijs. "We zijn deze crisis aan het oplossen", zegt hij. "De enige vraag is: hoe lang zal het duren?"

IPS DOOR:

Deel dit artikel