IPS: Geweld tegen Indiase vrouwen piekt door straffeloosheid

india violence against women[Foto:©UNWomen]


Binnenlandse conflicten en een schrijnend gebrek van vervolging van vrouwenmishandeling leiden ertoe dat meer dan 40 miljoen vrouwen in het noorden, oosten en de centrale staten van India risico lopen om slachtoffer te worden van seksueel geweld.  


 

Volgens een VN-rapport dat eerder dit jaar verscheen, zijn wereldwijd meer dan één op drie vrouwen (35%) slachtoffer van lichamelijke of seksuele mishandeling.

Ondanks het feit dat de strijd tegen vrouwenmishandeling een topprioriteit is voor vele landen, wordt wereldwijd elk uur een vrouw slachtoffer van lichamelijk of seksueel geweld. Een andere studie van de VN onthulde dat in Zuidoost-Azië bijna de helft van alle onderzochte mannen hun echtgenote al eens lichamelijk of seksueel heeft mishandeld.

 

Conflictgebieden

In India worden volgens het Nationale Bureau van Misdaadstatistieken (NCRB) dagelijks 92 vrouwen verkracht. Ondanks de verschillende wetten die het seksueel geweld moeten indijken, lijkt het er niet op dat het aantal gevallen daalt. Het Indiase cijfer is zelfs hoger dan dat van de Democratische Republiek Congo, waar dagelijks 36 vrouwen ten prooi vallen aan seksueel geweld.

Experten zeggen dat seksueel geweld in India vooral stijgt op plaatsen waar interne conflicten worden uitgevochten. "Naast het geweld van veiligheidstroepen en militante rebelen zien we veel gevallen van geweld tegen vrouwen in die gebieden", zegt Suhas Chakma, directeur van het Aziatische Centrum voor Mensenrechten in New Delhi. "Het Indiase rechtsstelsel slaagt er niet in om daders van seksueel geweld te vervolgen."

Een andere reden waarom geweld tegen vrouwen blijft stijgen, is het lage aantal veroordelingen van seksueel geweld. Gedurende de afgelopen 10 jaar is amper 26 procent van alle daders van seksueel geweld veroordeeld, aldus het NCRB. De rest van de zaken worden vaak geseponeerd bij gebrek aan bewijs.

"Er heerst een klimaat van straffeloosheid", zegt de Indiase mensenrechtenadvocaat Anjuman Ara Begum. "Vrouwen hebben geen rechtszekerheid wanneer ze slachtoffer worden van geweld."

Volkstribunalen

Gewapende groeperingen nemen daardoor de rol van de Indiase justitie over. Zo heeft een Maoïstische rebellengroepering in het oosten van India in 2011 de handen van een man afgehakt die werd beschuldigd van verkrachting. En in 2013 heeft de KCP, een groep communistische opstandelingen uit de noordoostelijke staat Manipur, een "antiverkrachtingstaskforce" opgericht.

Deze trend is zorgwekkend maar onvermijdelijk, stelt A.L. Sharada, de directeur van de Indiase ngo Population First. "We hebben een robuust rechtsstelsel nodig dat moet optreden bij elk geval van geweld tegen vrouwen. De volkstribunalen die nu overal worden opgericht, werken op een patriarchale manier. Wanneer vrouwen een klacht indienen, houden ze weinig rekening met hun rechten."

Dat een oplossing dringend nodig is, blijkt uit de criminaliteitsstatistieken die de NCRB vorig jaar publiceerde. In 2013 werden meer dan vijftigduizend Indiase vrouwen ontvoerd, terwijl achtduizend vrouwen slachtoffer werden van geweld omdat hun echtgenoten een hogere bruidsschat eisen. Meer dan honderdduizend vrouwen zijn slachtoffer van partnergeweld.BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel