IPS: Klimaatinvesteringen kunnen Afrikaanse economie stimuleren

Investeringen in manieren om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen, staan niet haaks op de ontwikkeling van Afrika, blijkt uit een nieuw rapport van het VN-Milieuprogramma (UNEP).

 Keeping Track of Adaptation Actions in Africa (KTAA) is het eerste rapport van UNEPdat praktische voorbeelden geeft van goedkope maar succesvolle manieren om Afrika ten zuiden van de Sahara klaar te maken voor de gevolgen van de klimaatverandering.

 

Het KTAA-rapport vormt het praktische antwoord op het Africa Adaptation Gap Report uit 2013, dat de potentieel dramatische gevolgen van de klimaatverandering voor Afrika onderzocht. Tegen 2050 zal de bevolking van Afrika verdubbeld zijn tot 2 miljard mensen, van wie het grootste deel afhankelijk is van de landbouw om te overleven. Aangezien neerslag bepalend is voor 94 procent van de landbouw, kan de klimaatverandering de oogsten in sommige delen van Afrika met 15 tot 20 procent doen dalen, schat UNEP. Zo'n scenario kan ernstige gevolgen hebben voor de meest kwetsbare landen.

 

Economie

Maar met investeringen in aanpassingsprojecten kan die bedreiging opgevangen worden, en kan de economie er zelfs bij winnen. Zo leidde een beter waterbeheer in Togo lokaal tot vervijfvoudiging van het beschikbare water voor de bewoners, de landbouw en het vee.

"Het KTAA-rapport toont duidelijk op basis van projecten die al geïmplementeerd zijn hoe investeringen in aanpassing niet alleen oplossingen kunnen bieden, maar ook de lokale economie kunnen stimuleren", zegt Achim Steiner, hoofd van UNEP. "Dat kan door een efficiënter gebruik van natuurlijke rijkdommen, de creatie van banen en een hoger inkomen voor de gezinnen."

Als de adaptatiestrategieën in nationale ontwikkelingsplannen worden geïntegreerd, kan dat tot groene groei leiden en tegelijk het inkomen van honderden miljoenen Afrikanen veiligstellen, zegt hij.BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel