IPS: Klimaatverandering doet hoeveelheid drinkwater toenemen

MIT-climate-energy-outlook-2014
[Foto: © MIT 2014 Climate and Energy Outlook ]


Bij klimaatverandering denken we aan opdrogende rivieren. Dus aan minder drinkwater. Maar een nieuwe studie geeft nu aan dat de hoeveelheid drinkwater juist zal toenemen. Al is dat nog geen oplossing.Tegen 2100, wanneer een verdubbeling van de huidige CO2-uitstoot wordt verwacht, kan de hoeveelheid drinkwater wereldwijd met 15 procent stijgen, berekende het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Maar die stijging zal niet overal te merken zijn. Sommige delen van de wereld kunnen hun hoeveelheid drinkwater zien toeemen, bijvoorbeeld Mexico, Saoedi-Arabië, Libië, China en ook West-Europa. In andere gebieden kan de waterschaarste net nog toenemen, vooral in het zuidwesten van de Verenigde Staten, Pakistan, Turkije, Zuid-Afrika en delen van Noord-Afrika.

Bovendien zal de waterconsumptie met 19 procent stijgen tegen het einde van de eeuw, sneller dus dan de waterproductie. Het huishoudelijk watergebruik zal maar liefst verdubbelen tegen 2100, maar ook het industriële gebruik neemt in de MIT-prognoses met 40 procent toe. Het verbruik voor irrigatie zou licht dalen.

Dat de hoeveelheid drinkwater toeneemt, komt doordat de klimaatverandering de watercyclus versnelt, zegt het MIT. Door de hogere temperaturen verdampt het water sneller, wordt de lucht vochtiger en gaat het meer regenen.BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel