IPS: Palestijnse softwarebedrijfjes omzeilen blokkade

palestina bedrijfjes

[Foto: Khalid Salim (links) en Yasser Younis zijn eigenaar van softwarebedrijf Motawiron.© Khaled Alashqar/IPS]Palestijnse startups richten zich op online markten om zo de blokkade van Gaza door Israël te omzeilen. Uit een programma van de Hogeschool voor Toegepaste Wetenschappen (UCAS) in Gaza, dat steun krijgt van ontwikkelingsorganisatie Oxfam, kwamen al enkele succesvolle startups voort.Yasser Younis, nu mede-eigenaar van een bedrijf dat software en apps voor mobiele apparaten ontwikkelt, deed na het behalen van zijn diploma mee aan het programma. Dat geeft studenten gedurende zes maanden financiële steun om hun idee van de grond te krijgen. Ook krijgen ze hulp bij het opbouwen van een zakelijk netwerk en het online verkopen van hun producten.

"Ideeën worden beoordeeld op een aantal specifieke criteria en de mogelijkheid om de blokkade van Gaza te omzeilen en de producten via internet te verkopen", zegt Saeed Azzibda, verantwoordelijk voor Ontwikkelingsprogramma's aan de UCAS. "Als het een goed idee is, ontwikkelen we het tot product met potentie voor buitenlandse verkoop."

 

Vijf ideeën


Voor elke ronde worden vijf ideeën geselecteerd. Enkele startups verkopen inmiddels al programma's en applicaties op de wereldwijde markt voor mobiele telefonie. Sommige Arabische investeerders hebben succesvolle deelnemers de kans gegeven in Qatar of andere Arabische landen te komen werken bij technologiebedrijven, of om een hoofdkantoor te openen buiten Gaza om investeringen aan te trekken.

Yasser Younis en Khalil Salim zijn eigenaar van Motawiron, een bedrijf dat apps voor mobiele apparaten en software ontwikkeld. Ze verkopen hun producten online, onder meer in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Motawiron won kort geleden een ticket om Palestina te vertegenwoordigen bij de 'Imagine Cup', een wereldwijde wedstrijd voor technologiestudenten georganiseerd door Microsoft. Het was voor het eerst dat Palestijnse studenten meededen aan de wedstrijd. De blokkade van Gaza verhinderde echter dat Younis en Salim eerder deze maand naar Qatar konden reizen om de Pan-Arabische halve finale bij te wonen.

"We hebben HOPE ontwikkeld", zegt Younis. "Een app voor mobiele telefoons die doven helpt te communiceren en te integreren in de samenleving. Met onze deelname aan de wedstrijd hopen we onze horizon te verbreden en contacten te leggen met internationale bedrijven."

 

Werk


In Palestina studeren jaarlijks 40.000 studenten af. Er bestaat dus dringende nood aan creatieve manieren om deze jongeren aan het werk te helpen en hun talenten te benutten. Met de arbeidsmarkt in Gaza is het echter slecht gesteld, als gevolg van Israëlische sancties.

"ICT is een opkomende en veelbelovende sector in Gaza", zegt Alun Macdonald, communicatiecoördinator bij Oxfam. "Producten in deze sector kunnen via internet worden aangeboden en ondervinden zo geen hinder van de blokkades. Een bedrijf dat geanimeerde advertenties maakt, heeft op deze manier al zes contracten buiten Gaza in de wacht gesleept, in de Golfstaten, Canada en Saoedi-Arabië."BRON:
IPS

Deel dit artikel