IPS: Zuid-Koreaanse boeren eisen bescherming tegen rijstimport

 

zuidkorea rijstboer
[Foto:© SeongJoon Cho - Flickr]

De Zuid-Koreaanse regering moet in juni besluiten of ze de markt opent voor rijst uit de hele wereld of vasthoudt aan een jaarlijks quotum voor landen als de VS, China en Thailand. Zuid-Koreaanse boeren zijn fel tegen de vrije import van buitenlandse rijst.

 


 

Dit jaar loopt een afspraak tussen Seoul en de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over invoerquota af. Als Seoul besluit de markt te openen, betekent dat concurrentie van diverse soorten buitenlandse rijst en haalt de regering zich de woede van de Koreaanse boeren op de hals. Maar ook bij nieuw invoerquotum kunnen grote hoeveelheden buitenlandse rijst de lokale markt ontwrichten, zeker nu de vraag naar rijst daalt.

Zuid-Koreanen volgen steeds minder vaak het 'boerendieet': een kom rijst, bonensoep en kimchi – gefermenteerde groenten. Ze proberen andere menu's uit en eten vaker buiten de deur. In 1982 at een Zuid-Koreaan gemiddeld nog 130 kilo rijst per jaar. In 1992 was dat afgenomen tot 112,9 kilo en in 2013 tot 67,2 kilo, blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw.

 

Eigen rijst eerst


In 1993 leidde een poging van de Koreaanse regering om de rijstmarkt te openen, tot protesten van tienduizenden woedende boeren. Het openen van de rijstmarkt stond volgens hen gelijk aan het "weggeven van de voedselsoevereiniteit." De overheid beloofde toen de rijstsector niet te liberaliseren.

De Wereldhandelsorganisatie stond Zuid-Korea toe gebruik te maken van minimale markttoegang. Dat betekende dat het land jaarlijks een bepaalde hoeveelheid importrijst moest toelaten. In 1994 begon Zuid-Korea met de import van 4 procent van de jaarlijkse rijstconsumptie. In 2004 werd die overeenkomst voor nog eens tien jaar verlengd tot 2014, onder de voorwaarde dat het invoerquotum elk jaar met 20.000 ton werd verhoogd.

Het gevolg was dat het quotum groeide van ongeveer 225.000 ton in 2005 tot 408.000 ton in 2014. Dat is ongeveer 10 procent van de totale rijstproductie in het land, die vorig jaar 4,23 miljoen ton bedroeg. De rijst komt vooral uit China, de Verenigde Staten en Thailand, gevolgd door India, Vietnam en Cambodja.

Zuid-Koreanen kopen echter weinig buitenlandse rijst. Ze hebben een sterke voorkeur voor hun eigen rijst. De importrijst gaat meestal naar voedsel-, drank-, en snoepfabrikanten. Maar deze fabrikanten stappen steeds vaker over op Zuid-Koreaanse rijst, vanwege de voorkeur van de consument.


Invoerheffing


Het is onwaarschijnlijk dat de WTO opnieuw vertraging toestaat in het openen van de markt, stelt de regering. "De belangrijkste vraag is hoe hoog de invoerheffing kan zijn als de markt open gaat", zei Lee Dong-Pil, de minister van Landbouw, in maart tijdens een persconferentie. Een nieuw invoerquotum, waarbij grotere hoeveelheden buitenlandse rijst worden afgenomen, zal het land niet helpen, zei Lee, verwijzend naar de groeiende voorraad importrijst.

De gesprekken over het openen van de rijstmarkt leiden tot veel onrust onder Zuid-Koreaanse boeren. Vorige maand protesteerden duizenden boeren in Seoul tegen de vrije import van buitenlandse rijst. Zuid-Korea telt 1,15 miljoen boeren, waarvan 494.352 rijsttelers, blijkt uit cijfers van de Koreaanse Informatiedienst voor Statistiek uit 2012.BRON:IPS

Deel dit artikel