Irene Khan: 'Ook bedrijven moeten de mensenrechten respecteren'

Europese regeringen hameren altijd op het belang van mensenrechten, al vergeten ze daarbij vaak de sociale, economische en culturele rechten te vermelden. Voor ex-secretaris-generaal van Amnesty International Irene Khan is armoede de ergste mensenrechtenschending en zijn politieke en burgerlijke rechten juist nodig om gemarginaliseerde groepen de kans te geven volop te werken aan hun eigen ontwikkeling.

Haar vader was dokter in Dhaka, Bangladesh. Dat betekent dat ze een relatief beschermde jeugd gehad heeft, al maakte ze als tiener wel de oorlog mee tussen Oost- en West-Pakistan, en toen ze later in Noord-Ierland ging wonen, kwam ze opnieuw in een gewelddadig conflict terecht.

Het tekende haar visie op conflicten: ‘Onder de oppervlakkige tegenstelling tussen Pakistan en Bangladesh of tussen katholieke en protestantse Ieren, ging telkens een conflict schuil over economische en sociale kansen en discriminatie.' Door rechten te studeren ontdekte Irene Khan dat wetgeving een heel krachtig instrument is in de strijd tegen onrecht, ongelijkheid en discriminatie.
BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel