Israël/Gaza: Alle partijen moeten een stap terugzetten om burgers te beschermen

15 November 2012

De liquidatie door Israël van Ahmad al-Ja'abari, het hoofd van de militaire vleugel van Hamas, brengt de inwoners van Gaza en Zuid-Israël in ernstig gevaar omdat het gewapende conflict nu opnieuw dreigt op te flakkeren. Dit zegt Amnesty International.

" Alle partijen moeten een duidelijke stap terugzetten om escalatie te vermijden en de levens van burgers te beschermen" , zegt Ann Harrison van Amnesty International.

De moord op al-Ja'abari in Gaza-stad betekent het begin van een nieuwe Israëlische militaire operatie genaamd "Pillar of Cloud" waarbij ook luchtaanvallen op de Gazastrook uitgevoerd worden. Er wordt melding gemaakt van verschillende burgerslachtoffers.

Deze nieuwe militaire operatie komt er ondanks intensieve internationale inspanningen voor een staakt-het-vuren in het licht van de burgerslachtoffers die de afgelopen dagen aan beide kanten vielen.

Minstens vijf Palestijnse burgers werden gedood en meer dan 50 gewond door verschillende Israëlische militaire aanvallen op Gaza sinds 8 november.

Amnesty International heeft bewijsmateriaal dat doet vermoeden dat minstens twee van deze aanvallen, op 8 en 10 november, willekeurig waren en dus in strijd met het international humanitair recht.

"Het Israëlische leger mag niet langer willekeurige aanvallen of aanvallen in dichtbevolkte woongebieden uitvoeren. Dit zijn aanvallen die onvermijdelijk burgers zullen treffen", zegt Harrison.

Palestijnse gewapende groepen vuurden meer dan 120 raketten af op Zuid-Israël tussen 10 en 12 november. Hierbij werden minstens 4 Israëlische burgers verwond. Amnesty International veroordeelt het afvuren van deze raketten die niet gericht waren op een specifiek militair doel.

"Palestijnse gewapende groepen in Gaza mogen geen willekeurig raketten afvuren op Israël. De internationale gemeenschap moet druk uitoefenen op beide partijen om de oorlogswetten te respecteren en burgerlevens en bezittingen van burgers te beschermen", zegt Harrison.

Alle vermeende mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationaal humanitair recht moeten onmiddellijk door beide partijen grondig en onafhankelijk onderzocht worden.


Deel dit artikel