Israëlische soldaten getuigen in videocampagne

Op 16 mei lanceerde Breaking the Silence, een partnerorganisatie die Broederlijk Delen ondersteunt, een nieuw project: voor het eerst geeft de organisatie honderden video’s vrij van getuigen die hun identiteit onthullen.

Het project toont beeldfragmenten van interviews met 22 soldaten die besloten om openlijk en onder hun eigen naam te getuigen. Deze soldaten zetten hiermee een moedige stap voorwaarts, gezien er de laatste tijd steeds meer aanvallen zijn op mensenrechtenorganisaties in Israël.

Hun ongemaskerde getuigenissen zijn een krachtig en ongezien instrument om aan te tonen hoe de bezetting dag na dag toeneemt en zo de mensenrechten van de Palestijnse bevolking ondermijnt en onze eigen morele standaarden uitholt. Door hun anonimiteit op te geven, zijn de verklaringen van deze getuigen veel moeilijker te negeren of in twijfel te trekken en is de boodschap die ze brengen moeilijk van tafel te vegen.

De interviews werden in individuele verhalen gegoten. Het project telt zo’n 200 afzonderlijke filmfragmenten van enkele minuten. Het project zal op de eerste plaats aangekondigd worden op de Facebook-pagina van de organisatie, vanwaar bezoekers dan kunnen doorklikken naar de webpagina met de video’s.

In de week van 16 mei zal elke dag een andere getuige voorgesteld worden op Facebook, samen met al zijn of haar videofragmenten. Het is de bedoeling dat het project tijdens die week aan belangstelling wint en dat de video’s verder verspreid worden via verschillende sociale netwerken. Zo komen bezoekers dan op de website van Breaking the Silence terecht waar ze de video’s van alle getuigen kunnen bekijken. De getuigenissen zijn in het Hebreeuws, maar op de Engelse Facebook-pagina van de organisatie zal ook een versie met Engelse ondertitels beschikbaar zijn.

Breaking the Silence is een Israëlische ngo die in 2004 werd opgericht door Israëlische legersoldaten en -veteranen. Zij verzamelen en publiceren getuigenissen over hun militaire dienst op de Westoever, in de Gazastrook en Oost-Jeruzalem sinds het begin van de Tweede Intifada.  Het is de missie van de organisatie om het Israëlische publiek te confronteren met de realiteit van de Israëlische bezetting door de ogen van Israëlische soldaten. Daarnaast wil zij het debat aanzwengelen over de impact van de langdurige bezetting op zowel het Palestijnse volk als de Israëlische maatschappij.

www.breakingthesilence.org.il

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel