Japans-Filippijns handelsakkoord onder vuur

In de Filippijnse senaat vinden hoorzittingen plaats om gestalte te geven aan een Japans-Filippijns handelsakkoord. Volgens de No Deal-actiegroep vormt het toekomstige verdrag een ernstige bedreiging voor de ontwikkeling van een brede laag arme Filippino’s. Het JPEPA-akkoord (Japan-Philippines Economic Partnership Agreement) stuit verder ook op heel wat protest van boerenorganisaties, ngo’s en milieuorganisaties.

 

 


Japan wil met het akkoord aanzienlijke hoeveelheden voedsel gaan invoeren vanuit de Filippijnen. Enkel de grote agro-industriële bedrijven beschikken over voldoende kapitaal, subsidies en technologie om grote volumes tegen lage prijzen te kunnen exporteren. En dat terwijl de Filippijnse bevolking nog steeds heel wat problemen heeft met het garanderen van haar eigen voedselzekerheid.

 

De No Deal! JPEPA-beweging voert campagne tegen het JPEPA-akkoord. De organisatie wijst erop dat arbeiders op plantages en grote boerderijen slecht behandeld en betaald worden door hun werkgevers.

 

Het JPEPA-akkoord omvat ook de Filippijnse visserijsector. De Japanse vissersvloot krijgt voortaan toegang tot de Filippijnse visgronden. Japanse schepen hebben een capaciteit die tientallen keer hoger is dan die van de Filippijnse boten. Her en der wordt gevreesd dat overbevissing uiteindelijk zal leiden tot honger in de talrijke vissersdorpen op de Filippijnen.

 

Tenslotte stipuleert het akkoord dat Japan giftige afvalstoffen mag gaan exporteren naar de Filippijnen.

 

www.bevrijdewereld.be

 

 

 

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel