Journalist Bob Rugurika aangehouden in Burundi

arrestatie-bob-rugurika
Foto: © Melchiade Bankuwiha

Dinsdag 20 januari wordt Bob Rugurika, hoofd van de populaire Burundese onderzoeks-radiozender RPA, ondervraagd door het parket in Bujumbura. Enkele uren later is zijn aanhouding een feit. Dit tot grote verbazing van de aanwezige sympathisanten uit media, middenveld en diplomatieke wereld. Bob Rugurika wordt overgebracht naar Mpimba, de gevangenis waar ook mensenrechtenactivist Pierre Claver tot voor kort opgesloten zat.

De aantijgingen tegen Bob Rugurika zijn: medeplichtigheid aan moord (artikel 38), het verhinderen van een gerechtelijk onderzoek (artikel 393) en schenden van de maatschappelijke solidariteit (artikel 481). Het Burundese middenveld en media reageren verontwaardigd en roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van Bob.

Wat was de concrete aanleiding voor zijn aanhouding?
Vorige week bracht RPA een reeks uitzendingen in de ether over de moord op drie Italiaanse zusters in september 2014. Meer specifiek lijkt de onthulling van een man die beweerde direct betrokken geweest te zijn bij de moordpartij, en daarbij enkele hooggeplaatsten uit de nationale veiligheids-en inlichtingendiensten als medeplichtigen aanduidde, de belangrijkste reden waarom Rugurika aangehouden werd. Tot nu toe werden deze personen nog niet opgeroepen of ondervraagd.

Als klap op de vuurpijl werd Bob Rugurika gisteren, 22 januari, zonder enige vorm van uitleg, overgebracht naar de gevangenis van Muramvya, een provinciestadje op 30 kilometer van de hoofdstad en in isolement geplaatst. Een isolement dat vandaag (vrijdag) pas in de late namiddag zou opgegeven zijn.

Er zakte ook een delegatie van Bobs advocaten, de Burundese media en civiele maatschappij af naar de gevangenis van Muramvya om Bob te steunen. Er heerst een grote solidariteit voor hun collega activist. De laatste tijd worden steeds meer journalisten en activisten uit de civiele maatschappij onder vuur genomen als het gaat over gevoelige (vaak politiek getinte) dossiers.

Dit verhaal doet heel wat vragen rijzen en alarmbellen rinkelen. De persvrijheid in Burundi wordt nog maar eens aangetast, na de goedkeuring van de omstreden perswet in juni 2013. Op dit moment loopt tegen deze perswet bij het Oost-Afrikaans Gerechtshof in Arusha, Tanzania, een procedure en Burundi zal op 9 februari 2015 in deze zaak gehoord worden.

Bovendien blijkt het Burundese gerecht steeds vaker niet in staat zijn taak naar behoren uit te voeren, zeker niet in gevoelige dossiers (zoals het proces tegen de MSD-jongeren betrokken in de manifestatie van 8 maart 2014, de zaak tegen Pierre-Claver, juridische dossiers tegen politieke oppositieleiders etc.).

11.11.11 is ontzet over de arrestatie van Bob Rugurika en vraagt de onmiddellijke vrijlating van de journalist. De Burundese autoriteiten hebben tot nu toe geen verklaring gegeven ter rechtvaardiging van zijn arrestatie.

11.11.11 verwacht van België een publieke verklaring over de zaak en vraagt dat België als donor in de justitiesector binnen de politieke dialoog de vrijlating eist. Er is geen reden om hem in voorarrest te houden.

Zeker na het bezoek van minister Reynders en minister Decroo begin januari 2015, waarin beide ministers tijdens hun missie aangaven belang te hechten aan mensenrechten en persvrijheid, wordt gehoopt dat er een duidelijke boodschap wordt gegeven over dit nieuwe dossier.

free-bob-rugurika-300Petitie

Hierbij een warme oproep om de petitie tot vrijlating te ondertekenen: www.iwacu-burundi.org/la-liberte-pour-bob

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels