Karel De Gucht spreekt zich uit voor invrijheidsstelling van de ‘Cuban Five’

Op 12 september zullen de "Cuban Five" reeds 10 jaar onrechtmatige opsluiting achter de rug hebben. Het gaat om vijf Cubaanse agenten die undercoverwerk deden in terroristische organisaties in Miami met het objectief aanslagen te voorkomen. "De Vijf" zijn het slachtoffer van de machtspolitiek van de VS tegenover Cuba. Hun proces sleept zich voort van hoorzitting naar hoorzitting. Het bezoek van hun familieleden wordt bemoeilijkt en in het geval van twee van de echtgenotes reeds 10 jaar niet toegestaan.

In oktober vorig jaar bracht Wereldsolidariteit Leuven volksvertegenwoordiger Katrien Partyka (CD&V) in contact met Adriana Pérez en Olga Salanueva, echtgenotes van twee van de "Cuban Five", aan wie de VS reeds 10 jaar een bezoeksvisum weigeren. De volksvertegenwoordiger besloot een parlementaire vraag te stellen aan Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht.

De Minister bevestigt nu dat hij de zaak van de "Cuban Five" kent en ondersteunt. "België wenst zijn EU-partners rond de zaak te sensibiliseren en bracht het probleem reeds onder de aandacht van de VS bij bilaterale contacten", aldus De Gucht. De minister schaart zich eveneens achter de conclusie van de VN-werkgroep voor Arbitraire Detenties en achter de positie van Amnesty International in deze zaak. De VN-Werkgroep besloot in 2005 dat de opsluiting van de Vijf een overtreding is van het internationaal recht en maande de VS aan om het onrecht te herstellen. Amnesty International heeft ernstige vragen bij de rechtsgang en ondernam reeds verschillende stappen rond de schending van het bezoekrecht.

Het Belgisch Free the Five-comité bedankt mevrouw Partyka voor het genomen initiatief. Hopelijk kan dit een extra aanzet zijn voor andere politici en voor sociale bewegingen om zich in te zetten voor de vrijheid van de Vijf. Op 12 september 2008 roept het Free the Five-comité op voor een protestactie om 17u aan de VS-ambassade te Brussel. Meer info.

intal DOOR:

Deel dit artikel