Kazachstans controversiële OVSE-voorzitterschap


In 2010 is Kazachstan voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Het is de eerste keer dat een voormalige Sovjetrepubliek die eer te beurt valt. Dat uitgerekend Astana het voorzitterschap mag waarnemen van een internationale organisatie die democratie en mensenrechten wil promoten, leidt tot heel wat wenkbrauwgefrons bij mensenrechtenorganisaties.

‘De Kazachse regering heeft recent een aantal klappen uitgedeeld aan de mensenrechten', aldus de ngo Human Rights Watch in een persbericht. ‘In de voorbije maanden heeft ze de controle over onafhankelijke media en het internet opgevoerd, haar critici vervolgd in politiek gemotiveerde processen en mensenrechtenactivisten laten opsluiten.' Ook Amnesty International hekelt in een reeks persberichten de mensenrechtensituatie in het immense gas- en olierijke Centraal-Aziatische land.

Sonya Yee van de OVSE-persdienst in Wenen wijst erop dat de beslissing om Kazachstan voorzitter te maken unaniem is genomen: ‘Na een lang en diepgaand debat hebben alle 56 lidstaten van de OVSE eind 2007 in Madrid besloten dat Kazachstan in 2010 het voorzitterschap van de organisatie waarneemt.'

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel