Kinshasa: iedereen mobiliseert, maar voor wie en voor wat?

Verschillende politieke formaties roepen op om op 30 juni "komaf te maken met de overgangsregering". De bekendste is de UDPS die zegt "de revolutie te zullen ontketenen".
Zij worden bijgevallen door mensen als Atundu, een gekende medewerker van Mobutu, vroeger PDG van Gécamines. Die man heeft zich schandalig verrijkt onder Mobutu. Is dan korte tijd de gevangenis in gevlogen en hoopt nu van terug te keren op de politieke scène via straatagitatie.
De ‘revolutie’ op 30 juni zou dus ook kunnen betekenen: de terugkeer van het Mobutisme?

De bevolking reageert wantrouwig: "Ze willen ons in het vuur sturen. Weet je wat, als de politici op vrijdag (1 juli) manifesteren, zullen wij wel op zaterdag betogen."

De Palu (Parti Lumumbiste) roept ook op te betogen. Voor hen is het duidelijk: op 1 juli is het Gizenga (hun partijvoorzitter) en niemand anders die president moet worden.
Zaterdag (25 juni) hielden ze een meeting aan de rail in Mfumu Nsuka (Masina). Amper 1000 man en dan nog grotendeels gepensioneerden. “Is het met die oudjes dat ze het gaan doen?” vragen de mensen zich af. En ook: "Gaat Gizenga voorop lopen als ze op 1 juli de troon gaan opeisen?"

Ondertussen draait de geruchtenmolen. "President Joseph Kabila zou het land uit gevlucht zijn" klinkt het zondag. Maandag op het tv-nieuws wordt een spotje getoond van de President die een bureau d’enrôlement (inschrijvingsbureau voor de verkiezingen) bezoekt. Gejuich en applaus van de omstaanders. "Joseph zou wat meer moeten buitenkomen, zich onder de mensen begeven. Zijn vader kon dat toch beter" is een opmerking die je vaak hoort.

Gebed… en actie

In de wijken, in Masina en ook andere volkswijken, worden er speciale gebedstondes gehouden, de katholieken doen dit sinds donderdagavond en nodigen alleen de vrouwen uit. Er wordt gebeden voor "le pays et notre président" en dat op 30 juni iedereen moet thuisblijven. De protestanten doen dat ook. Dat vult de toespraak van bisschop Monsengo en een jongere bisschop op TV aan. Ze roepen op om deel te nemen aan het verkiezingsproces dat in gang is gezet.

Jongerengroepen vullen dit aan. De 'Jeunes Kabillistes en action' zijn pas opgericht, maar ze hebben al een tiental discussienamiddagen georganiseerd. Ze gaan van kerk tot kerk en verzamelen de jeugd uit de wijk. "We zijn al met 214 leden sinds we begonnen zijn. We roepen de jeugd op tot positieve actie."

Wie gaat het hart en de geest van de jongeren winnen? Feit is dat de 3 miljoen werkloze, soms dakloze jongeren die Kinshasa telt een massa zijn waar niemand van weet hoe ze gaan reageren.

Onze animator uit Mfumu Nsuka schrijft ons: "Voor ons is de 30ste juni de dag dat we onze onafhankelijkheid vieren. Wij gaan wel manifesteren en met de jeugd. We gaan een fanfare organiseren en alle sportclubs uit de omtrek zullen met ons opstappen. Voor de toekomst van ons land en niet voor zinloze vernielingen."

Volg de actualiteit van Congo dag na dag op www.intal.be

Deel dit artikel