Klimaatakkoord in recordtempo van kracht: "Nu is het menens"

cop21-unfccc-paris-agreement

Het Klimaatakkoord van Parijs wordt volgende maand al officieel van kracht, amper tien maanden nadat het ondertekend is. Die snelheid is bijna een even belangrijk signaal als het verdrag zelf, zeggen waarnemers. 

Dat bijna tweehonderd landen het eind vorig jaar eens werden over maatregelen om de klimaatverandering te beperken, werd al historisch genoemd. Maar dat het akkoord nu in minder dan een jaar door voldoende landen is geratificeerd om van kracht te worden, maakt het signaal nog sterker. Ter vergelijking: het Kyoto-protocol kostte zeven jaar, en moest het stellen zonder China en de VS, de landen met de grootste uitstoot ter wereld.

De snelheid waarmee landen het akkoord bekrachtigd hebben is een krachtige bevestiging van het belang dat landen hechten aan de strijd tegen de klimaatverandering.Patricia Espinosa, hoogste klimaatambtenaar VN

Patricia Espinosa, de hoogste klimaatambtenaar van de VN, benadrukt het belang van die snelle ratificatie. "Dit is een echt historisch moment", zegt ze. "De snelheid waarmee landen het akkoord bekrachtigd hebben heeft geen voorgaande in de recente geschiedenis en is een krachtige bevestiging van het belang dat landen hechten aan de strijd tegen de klimaatverandering. Ze beseffen ook de vele kansen die het akkoord met zich meebrengt."

Dat het akkoord van Parijs van kracht wordt, is meer dan zomaar een stap op de weg, zegt Espinosa. "Het is een buitengewone politieke krachttoer, die de deur heeft geopend voor een fundamentele verschuiving in de manier waarop de wereld de klimaatverandering ziet, er zich op voorbereidt en actie onderneemt op alle niveaus van bestuur, in de industrie, investeringen en het middenveld."

Industrie

Ook de zakenwereld ziet in die snelheid een duidelijk teken dat het nu menens is. "Dat het akkoord van Parijs van kracht wordt, amper tien maanden na de klimaattop, is een tekenend moment voor de wereldeconomie", zegt Paul Polman, ceo van de multinational Unilever. "Het stuurt een niet mis te verstaan signaal naar bedrijven en investeerders: de wereldwijde transitie naar een CO2-arme economie is dringend, onvermijdelijk en versnelt vlugger dan we voor mogelijk hadden gehouden."

Steve Howard, hoofd van de afdeling Duurzaamheid bij IKEA, is het daarmee eens en ziet het akkoord als een keerpunt voor bedrijven. "De snelheid waarmee landen het akkoord hebben geratificeerd, toont dat het politieke leiderschap er is om een echte verandering te bewerkstelligen", zegt hij. "Er is nu zekerheid dat het beleid steeds strenger zal worden om de uitstoot aan banden te leggen. Dat schept duidelijkheid en ontsluit kansen voor nieuwe producten, diensten en operaties in de CO2-arme economie. Nu moeten we samenwerken aan een snelle transitie naar een toekomst op basis van schone, hernieuwbare energie."

Het akkoord van Parijs kan de geschiedenis ingaan als het multilaterale verdrag met de meeste impact ooit.Nigel Topping, ceo industriekoepel We Mean Business

Nigel Topping, ceo van de industriekoepel We Mean Business, doet er nog een schepje bovenop. "Het akkoord van Parijs kan de geschiedenis ingaan als het multilaterale verdrag met de meeste impact ooit. De nooit eerder geziene snelheid waarmee overheden het hebben goedgekeurd, geeft de internationale zakenwereld een krachtig signaal om investeringen, innovatie en groei te stimuleren in een CO2-neutrale economie. Dat signaal zal de komende vier jaren alleen maar sterker worden, naarmate landen hun nationale plannen aanscherpen op basis van de technologische trends en de inspanningen van de industrie."

IPS DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels