Klimaatmars in Parijs afgelast, Climate Express en Klimaatcoalitie werkt aan sterk alternatief in België

De Franse overheid besliste gisteren dat de klimaatmars van 29 november niet kan doorgaan. Op de alternatieve voorstellen van de internationale klimaatbeweging werd niet ingegaan. Climate Express reageert teleurgesteld. De organisatie benadrukt het belang om de stem van de burger ondanks de moeilijke veiligheissituatie een plaats te geven.Nu dit niet kan in Parijs, bekijkt de organisatie of een mars in Brussel mogelijk is.

Climate Express wijst ook op het grote momentum dat de afgelopen maanden is gegroeid. Meer dan 9000 Belgen stonden klaar om de grens over te steken voor het klimaat. De Belgische voorhoede van 330 fietsers trekt wel nog steeds met de 6 eisen van Climate Express naar Parijs.

De Franse overheid heeft alle manifestaties en grote bijeenkomsten in Parijs verboden. Gisteravond werd duidelijk dat dit ook geldt voor de klimaatmars van 29 november. Daar werden honderdduizenden mensen op verwacht. Bijna 10.000 Belgen planden om met vrijwilligersorganisatie Climate Express naar deze belangrijke klimaatmars te trekken. “Er is meer dan ooit druk nodig voor een ambitieus en legaal bindend internationaal klimaatakkoord. Wat momenteel op tafel ligt op de klimaattop in Parijs, stuurt de aarde naar een opwarming van 2,7°C. Vanuit de wetenschap is echter duidelijk dat we ten alle koste onder de gevaarlijke grens van 1,5°C moeten blijven”, zegt Bram Sercu, vice-voorzitter van Climate Express.

Climate Express is teleurgesteld dat de mars wordt afgelast, maar is ook vastberaden om een sterk alternatief evenement te organiseren in eigen land. “De vraag is niet of we als burgers onze stem kunnen laten horen voor het klimaat, maar hoe”, zegt woordvoerster Sofie Defour. “De afgelasting van de klimaatbetoging in Parijs zal het internationaal burgerprotest versterken.” In solidariteit met Parijs stonden op 28 en 29 november wereldwijd meer dan 2000 evenementen gepland voor het klimaat. Climate Express zet volop in op een mars in Brussel en staat in overleg met de bevoegde overheden.

Op dinsdag 24 november vertrekken zoals gepland 330 fietsers met Climate Express Parijs. Deze symbolische fietstocht gaat nog steeds door. “Ook al kan de massabetoging niet doorgaan, wij sturen onze fietsende voorhoede naar Parijs. Ze zullen er de 6 eisen van Climate Express afgeven aan de delegatie die België op de klimaattop vertegenwoordigt”, zegt Bram Sercu. “Climate Express zal in overleg met partners NMBS, SNCF en Busfan de tickets van de trein en busreizigers in de mate van het mogelijke terugbetalen.” Climate Express hoopt dat de Belgische overheid de 10.000 Belgen alsnog mogelijkheid zal geven om hun stem te laten horen voor het klimaat.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels