Klimaatonderhandelingen: Bonn vergeet te versnellen

bonn klimaatconferentie

Twee weken na het uitsturen van onze verwachtingen voor de Bonn Climate Change Conference, maakt 11.11.11 de balans op. Bonn moest stevige vorderingen maken voor Parijs eind dit jaar. Het doel was het reduceren van een lijvige onderhandelingstekst van 89 pagina’s tot een werkbaar document. Ging Bonn een versnelling hoger? Niet echt.

Hoewel er positieve signalen kwamen uit de buitenwereld, zoals Noorwegen die aankondigt af te zien van investeringen in steenkool, vertaalde dit zich niet in grote ambitie in Bonn. Sterke, inhoudelijke onderhandelingen werden grotendeels vermeden en de lijvige onderhandelingstekst werd met amper 4 pagina’s ingekort.

België bis

België werd op het matje geroepen tijdens een zogenaamde ‘multilateral assessment’. Alweer moest blijken dat interne verdeeldheid effectief Belgisch klimaatbeleid in de weg staat: ons land slaagt er maar niet in een ‘lusten- en lastenakkoord’ over de regeringen heen te bereiken. Pijnlijk, dat landen als China en de VS onze ministers moeten wijzen op hun verplichtingen en tekortkomingen inzake klimaat. Spijtig, dat België alweer gezichtsverlies moest lijden.

Minimale vooruitgang

Ondanks het trage tempo was er in Bonn toch nog één lichtpuntje. De voorzitters van de conferentie kregen een mandaat om in de aanloop van de volgende sessie in september een ontwerptekst op te stellen: een pakket dat alle elementen – mitigatie, adaptatie, financiering en 'loss & damage' – omvat. In september kan de discussie dus echt over inhoud gaan – en dat is dringend.

Nog maar 10 dagen onderhandelen voor Parijs

Na de gemiste kans van Bonn zijn er nog slechts tien dagen onderhandelen over voor de cruciale top in Parijs. Als er geen substantiële vooruitgang wordt gemaakt tijdens de sessie van september komen we in de problemen. Dat is niet enkel het standpunt van 11.11.11, maar werd ook door de EU aangegeven op de laatste dag van de conferentie.

11.11.11 heeft twee aanbevelingen voor onze ministers om de volgende Bonn-sessies te doen slagen. Koester de ambitie om vóór de conferentie in Parijs een inhoudelijk sterke ontwerptekst te bereiken. Kom daarom, als een eerste stap, na meer dan zes jaar tot een intern akkoord dat ook afspraken maakt over internationale klimaatfinanciering. Dit moet ontwikkelingslanden helpen het hoofd te bieden aan de gevolgen van klimaatverandering. 11.11.11 vraagt de parlementsleden om er mee op toe te kijken dat ons land zijn verantwoordelijkheid opneemt.

Lien Vandamme
Beleidsmedewerker Klimaat en Natuurlijke Rijkdommen

Deel dit artikel