Klimaatverandering vereist andere handelsregels

Het wil maar niet vlotten met de Doha-ontwikkelingsronde die in 2001 is opgestart. Sinds de conferentie van Hong Kong in december 2005 zijn de onderhandelingen in een impasse geraakt. De moeilijkheden zijn talrijk, maar vooral het gegeven van de klimaatopwarming doorkruist de regels voor verdere vrijmaking van de wereldhandel.

Globalisering heeft de afgelopen decennia gezorgd voor een spectaculaire economische groei, gekoppeld aan een intensifiƫren van de wereldhandel. Die twee samen hebben de CO2-emissies pijlsnel de hoogte ingejaagd. De wereldhandel is vandaag ongeveer 32 maal het volume van 1950, terwijl het aandeel van handel in het globale bnp gegroeid is van 5,5 procent in 1950 tot 21 procent in 2007.

Die stijging weerspiegelt zich in de uitstoot. Sinds het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw is de CO2-uitstoot in de atmosfeer verdubbeld. Tussen 2000 en 2030 zullen die emissies nog 25 tot 90 procent toenemen, vooral vanuit de groeilanden.

Hoewel vrijhandel ook helpt bij de verspreiding van nieuwe milieuvriendelijke technologieƫn, wijzen studies zoals het Trade and Climate Change report 2009 van de Wereldhandelsorganisatie en het VN-Milieuprogramma uit dat die vermindering in CO2-emissies teniet gedaan wordt door de steeds snellere economische groei.
BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel