Koop geen producten uit Israël

Zaterdag 18 november 2006 voert het Vlaams Palestina Komitee (VPK) actie. Voor de middag zullen actievoerders in verschillende steden en gemeenten klanten van warenhuizen vragen geen Israëlische producten te kopen. Om 14 uur verzamelen ze in Antwerpen om met een levende slogan een boycot van Israël te bepleiten.

In Libanon en in de Gazastrook bewijst Israël eens te meer dat het geen onderscheid maakt tussen gewapende strijders en ongewapende burgers. Bovendien blijken die ‘oorlogen’ niet uitgelokt door zogenaamde ‘ontvoeringen’ van soldaten, maar ze waren al lang gepland en ze dienen de eigen (verborgen) agenda. Israël negeert al sinds zijn ontstaan het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen, weigert zich terug te trekken uit de Palestijnse gebieden, blijft ongestoord verder bouwen aan de Apartheidsmuur op de Westelijke Jordaanoever, ontzegt zijn eigen burgers het recht op gezinshereniging met Palestijnse partners, ... kortom stuk voor stuk schendingen van het internationaal recht en van VN-resoluties.

Daarom wil het VPK met deze acties druk uitoefenen opdat Israël het internationaal recht zou respecteren. Elk Israëlisch product dat verkocht wordt (ook in België), levert winst op waarmee de bezetting van Palestina mee in stand gehouden wordt. Daarom roept het Vlaams Palestina Komitee op tot een boycot van alle Israëlische producten. Enkele bekende merken zijn Carmel, Jaffa, Tivall en Sabra. Een boycot legt belangrijke oorzaken van het Palestijns-Israëlisch conflict bloot: de systematische wurggreep op de Palestijnse economie, de diefstal van gronden, het wegpompen van water en de uitbuiting van arbeidskrachten. Aan het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen start zaterdag om 14 uur een nationale actienamiddag. Met een levende slogan, acties in en om warenhuizen roepen de actievoerders op tot een boycot van Israël.

Deze actiedag moet onze vraag aan de warenhuizen om niet langer producten uit Israël te verkopen, kracht bij zetten. Voor de middag zullen lokale acties plaatsvinden in Blankenberge, Brussel, Elsene, Etterbeek, Hasselt, Ieper, Leuven en Schaarbeek, waarbij ook Nederlandse en Franstalige groepen meedoen. Dat is meteen een aanzienlijke uitbreiding in vergelijking met vorig jaar. Zodra Israël de bezetting van de Palestijnse Gebieden stopzet, het internationaal recht respecteert en de (institutionele) discriminatie van de Palestijnen in Israël beëindigt, wordt deze boycotcampagne afgeblazen.

Deel dit artikel