Kort verhaal: Hippocrates in Sri Lanka

Vasugi V. Ganeshananthan is een Sri Lankaanse schrijfster en journaliste die in de Verenigde Staten woont. Met dit korte verhaal geeft ze een inkijk in de spiraal van geweld die haar land van herkomst al decennia in haar greep houdt. Een universeel en aangrijpend verhaal dat jammer genoeg de tijd en de plaats waarin het gesitueerd is overstijgt.

Voor het goed fatsoen, al was het veel te laat voor fatsoen, reisde ik in het gezelschap van een ander meisje toen ik van Jaffna weggestuurd werd naar Colombo. Zij had, anders dan ik, niets verkeerds gedaan, en toen door een schok van de trein onze zweterige polsen elkaar raakten, trok ze haar lichaam met een ruk van het mijne weg, en ik vond dat ik dat verdiende. Wij kenden elkaar al sinds we heel jong waren en al die jaren hadden we elkaar aangeraakt op de vanzelfsprekende manier waarop vrienden, schoolkameraden en buren dat doen, maar dat alles deed er nu niet meer toe.

Toen ik in Jaffna was teruggekeerd, had niemand uit ons dorp gevraagd wat ik gedaan had in de tijd die ik bij de Tijgers had doorgebracht. Ze namen aan -terecht, vond ik toen- dat ik anders was dan zij en dat ik niet terug kon naar het leven waarvoor ik geboren was. Niemand sprak over de plaatsen waar ik heen was gegaan of over de mensen met wie ik gereisd had. Dat was niet het gevolg van een of andere omerta, maar meer van een gevoel van futiliteit: het had geen zin te discussiƫren over wat al gebeurd was.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel