Kronos Quartet: Een strijkkwartet in verzet tegen oppervlakkigheid en oorlog

Twee violen, een altviool en een cello: daarmee maakt het Kronos Quartet al bijna veertig jaar de meest avontuurlijke en grenzeloze muziek. Van Inuit-keelzang over Jimi Hendrix en Astor Piazzolla tot Centraal-Aziatische traditionele ensemble-muziek. MO* sprak met oprichter en drijvende kracht David Harrington.

David Harrington ziet er niet uit als een wereldmuziekster -daarvoor is hij te wit. En voor een klassiek topviolist is hij dan weer veel te kleurrijk. Harrington is gewoon klassieke grunge: hij groeide op in Seattle met Mozart en Schubert, maar ook met Jimi Hendrix en Janis Joplin. Dat resulteert in een artistieke filosofie die qua breedte en duizelingwekkendheid allesbehalve onderdoet voor zijn jongere en rockende stadsgenoten van Nirvana en Pearl Jam.

‘Ik ben strijkkwartetten beginnen spelen op mijn twaalfde, nadat ik Beethovens Opus 127, het strijkkwartet in Es groot, hoorde. De klank van de openingsakkoorden trof me zo diep, dat ik besloot om het zelf te spelen -gelukkig heeft niemand me toen verteld dat het een van de moeilijkste kwartetten was die Beethoven ooit geschreven heeft. En eigenlijk ben ik dat sindsdien gewoon blijven doen: leven met open oren, en telkens ik muziek hoor die diep in mij resoneert, wil deel uitmaken van die klank.'

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel