Labels op flessenwater afkomstig van openbare drinkwatervoorziening moet duidelijker

Corporate Accountability International – dat zijn werk omschrijft als het aan de kaak stellen van “onverantwoorde en gevaarlijke acties van multinationals in de wereld " – heeft maandenlang druk uitgeoefend met haar campagne "Think Outside the Bottle"  om de steun voor de publieke watervoorziening in de VS te versterken. De campagne focuste op Pepsi,  Nestlé en Coca-Cola . De campagne zet aan tot verduidelijking dat sommige flessenwaters afkomstig zijn van de openbare drinkwatervoorziening.
“P.W.S” staat voorlopig nog afgekort op de Aquafina flesjes van Pepsico. Amerikanen spendeerden vorig jaar 2.17 miljard dollar aan Aquafina volgens Beverage Digest, een onafhankelijk bedrijf dat de globale drankenindustrie analyseert. Pepsico is nu bereid om op haar Aquafina label voluit te vermelden dat het om water afkomstig van de openbare drinkwatervoorziening gaat. (Public Water Source)
Ook Nestle heeft bekendgemaakt dat het de labels van haar “All Nestle Pure Life Purified Water” zal aanpassen om “te verduidelijken of het flessenwater van een openbare drinkwatervoorziening dan wel van een grondwaterbron afkomstig is." De verkoop van All Nestle Pure Life Purified Water in de VS bedroeg $1.17 miljard in 2006, volgens Beverage Digest
Coca-Cola twijfelt nog, vooral ingegeven door veiligheidsredenen, of het de etiketten op Dasani zal veranderen.  Op de Dasani website wordt wel al uitgelegd dat water van de lokale drinkwatervoorziening de grondstof is voor haar eindproduct, dat bekomen wordt via een gestandardiseerd productieproces. Dasani's verkoop in de VS bedroeg om en bij de $1.89 miljard in 2006, volgens Beverage Digest. 
Deze “flessenwateroorlog” tussen “Corporate Accountability International” en de 3 frisdrankenreuzen speelt zich voornamelijk af in de VS, met merknamen die niet op de Belgische markt te verkrijgen zijn.  Benieuwd of deze discussie ook zal overwaaien naar Europa?
Bronnen:
CNN Katy Byron, 27 juli
Corporate Accountability International: www.stopcorporateabuse.org
Coca Cola Belgium/Luxembourg


 

 

 


 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel