Landbouw moet helemaal anders

De groeiende vraag naar voedsel, brandstof, vezels en veevoer, samen met het probleem van de klimaatopwarming, stelt het wereldwijde landbouwmodel voor ernstige uitdagingen. De dringendheid van die uitdagingen biedt tegelijk een kans om grondig na te denken over een fundamenteel ander model.

Voedsel is goud. Wie honger lijdt, weet dat. Maar ook steeds meer investeerders en speculanten hebben de landbouwmarkt ontdekt en zetten hun zinnen op –al dan niet braakliggende– gronden en landbouwvoorraden. Maar beide belangengroepen komen steeds meer met elkaar in conflict – en strijden daarbij met ongelijke wapens. Hongerige mensen hebben maar één doel voor ogen: het minimaal noodzakelijke aantal dagelijkse calorieën.

Markten en internationale investeringsfondsen zien een toekomstige landbouw van “meer mensen en minder grond” als een interessant spoor voor een hoge return on investment, met jaarlijkse winsten tussen de 20 en de 30 procent. VN-rapporteur voor het Recht op Voedsel Olivier De Schutter stelt daarom dat, bij de hervormingen van het landbouwmodel waarover de jongste tijd heel wat te doen is vanwege de impact van de klimaatwijziging, het recht op voedsel de centrale focus moet zijn en dat de kleine boer en de familielandbouw opnieuw een centrale plaats moeten krijgen.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel