Latijns-Amerikaans verdrag moet geweld tegen milieubeschermers stoppen

Meer dan twintig Latijns-Amerikaanse en de Caraïbische landen hebben een verdrag getekend om milieu- en landactivisten beter te beschermen. Het verdrag, LAC P10 genoemd, moet een einde maken aan het aanhoudende geweld tegen milieubeschermers in de regio.

Na zes jaar onderhandelen betekent het akkoord, het eerste wettelijk bindende verdrag rond milieurechten voor de regio. De 24 ondertekenende landen verplichten zich ertoe het geweld beter te voorkomen en daders te vervolgen. Maar het voorziet ook in een betere toegang tot milieu-informatie en participatie van de bevolking in de besluitvorming.

Historisch

Carole Excell van het World Resources Institute spreekt van een historisch verdrag dat de ?ruggengraat moet veiligstellen van milieubescherming: mensen.? Geweld tegen milieubeschermers is aan een opmars bezig, en Latijns-Amerika is voor hen de meest gevaarlijke plek in de hele wereld. ?Door dit verdrag te ondertekenen, hebben de regeringen in de regio bindende regels aangenomen die helpen om aanvallen op milieubeschermers te vermijden en te bestraffen.?

Ook de voorzieningen rond milieu-informatie zijn van levensbelang, zegt ze. ?Ik kan niet genoeg onderstrepen hoe belangrijk het is voor gemeenschappen om toegang te hebben tot milieu-informatie. Het verdrag maakt het makkelijker voor mensen om informatie te bekomen, om deel te nemen aan besluitvorming die impact heeft hun levens en om machtige belangen ter verantwoording te roepen.?

Moorden

De voorbije jaren haalde de regio regelmatig het wereldnieuws met moorden op prominente milieu- en landactivisten. Begin dit jaar nog werd in Mexico milieuactivist Isidro Baldenegro López neergekogeld. Baldenegro was laureaat van de prestigieuze Goldman Environmental Award, ook wel ?groene Nobelprijs? genoemd.

De moord volgde minder dan een jaar na de moordaanslag op Berta Cáceres , een vooraanstaande milieu- en mensenrechtenactiviste in Honduras, die nog maar pas de Goldman-prijs gewonnen had voor haar verzet tegen Agua Zarca, een van de grootste waterkrachtprojecten in Centraal-Amerika.

Deel dit artikel