Lesotho levert water aan Zuid-Afrika maar kampt zelf met watertekort

Water is voor Lesotho de grootste bron van inkomsten uit het buitenland. Het land ‘levert’ jaarlijks voor bijna 30 miljoen dollar aan water aan Zuid-Afrika. Lesotho is één van de armste landen ter wereld. De werkloosheidsgraad is 45% en 49% van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Het ‘Lesotho Highlands Scheme’ voorziet Zuid-Afrika van miljoenen kubieke meter water per jaar, terwijl de bevolking in het laagland van het kleine bergachtige koninkrijk moeite heeft om water te vinden voor huishoudelijk gebruik.

In een poging om iets aan de watertekorten te doen is men nu van plan een dam te bouwen op de Phuthitsana rivier. Er moet een milieu-effectenrapport opgesteld worden alvorens men bij internationale organisaties op zoek kan gaan naar de nodige financiering. Tegen oktober hoopt men dit allemaal geregeld te hebben. De dam bouwen met geleend geld is geen optie, want dan zou men het water te duur moeten maken om de lening te kunnen terugbetalen. Na de eerste haalbaarheidsstudie in 2003 dacht men 154 miljoen dollar nodig te hebben, nu is dat onder meer door inflatie en koerswijzigingen al opgelopen tot 192 miljoen dollar. De dam zou uiteindelijk water kunnen voorzien voor zes laaggelegen districten.  


LESOTHO: Lowland districts face water shortages: http://www.irinnews.org/report.asp?ReportID=52346&SelectRegion=Southern_Africa&SelectCountry=LESOTHO

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel