Luc Bonte wordt de nieuwe directeur van Vredeseilanden

IMG 2070-kleinVanaf 1 april wordt Luc Bonte de nieuwe directeur van Vredeseilanden. Hij volgt Luuk Zonneveld op, die sinds december vorig jaar de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) leidt.
Luc Bonte maakte een lange carrière door bij ArcelorMittal, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor het implementeren van initiatieven op vlak van milieu en welzijn op de werkvloer. Sinds 2008 is hij ook voorzitter van Ondernemers voor Ondernemers, een organisatie die ngo's en bedrijven met elkaar verbindt.

"Veel mensen zullen dit misschien een vreemde carrièrewending vinden," zegt Bonte, "maar voor mij is het dat niet. Het zoeken naar een duurzame economie vormt de rode draad in mijn carrière." Als pas afgestudeerde burgerlijk ingenieur werkte Luc Bonte aan de universiteit in Gent mee aan de eerste toepassingen voor zonne-energie. In 1984 ging hij aan de slag bij Sidmar in Gent, dat later zou opgaan in staalfabrikant ArcelorMittal. Van 2005 tot 2008 leidde Luc Bonte de vestiging van ArcelorMittal in Gent.

De voorbije jaren werkte hij internationaal om goede methodes op vlak van investerings- en onderhoudsbeleid, productiemanagement, personeelsstructuren en duurzaam watergebruik in de hele groep te laten doorstromen.

"Ik heb een ruime ervaring opgebouwd in het bedrijfsleven en in het bijzonder met milieuproblematiek en vernieuwingen in personeelsbeleid. Met Ondernemers voor Ondernemers werkte ik aan betere contacten tussen ngo's en bedrijven", vertelt Bonte.

Die ervaring wil hij nu inzetten voor Vredeseilanden. "Het is mijn overtuiging dat bedrijven en ngo's elkaar nodig hebben om stappen te zetten naar duurzaamheid. Daarom is het zo belangrijk dat ngo's bruggen slaan met bedrijven en overheden om samen te zoeken hoe het beter kan. Om die reden spreekt ook het dialoogprincipe van Vredeseilanden me zo aan: je luistert naar elkaars standpunt, ook al botsen die, en je probeert stap voor stap tot verandering te komen."

Fons Vaes, de voorzitter van Vredeseilanden, kijkt evenzeer uit naar de samenwerking: "Luc heeft geen 'klassieke' NGO-achtergrond, maar tijdens onze gesprekken werd duidelijk dat hij dezelfde waarden als Vredeseilanden deelt. In zijn professionele opdrachten streefde Luc steeds naar oplossingen die gesteund waren op menselijkheid, rechtvaardigheid en duurzaamheid."

Gaandeweg kreeg hij ook een beeld van de uitdagingen waarvoor onze sector in de komende jaren voor staat. "Vredeseilanden is een pionier op het vlak van samenwerking en dialoog over de grenzen van de ngo-sector heen. Denk aan de samenwerkingen die we opzetten tussen kleinschalige landbouwers in het Zuiden en bedrijven uit de voedingssector, zodat boerenfamilies de kans krijgen hun inkomen te verbeteren.

Het denken rond ontwikkelingssamenwerking evolueert snel en ook het bedrijfsleven ziet steeds meer haar rol in de omschakeling naar een duurzame economie. Met Luc hebben we iemand gevonden die de twee met elkaar kan verbinden."

Luc Bonte zal zijn functie officieel opnemen op 1 april.


Meer info:

Rikolto (Vredeseilanden) DOOR:

Deel dit artikel