Lula's buitenlands beleid

Zelfs de scherpste critici van Lula's machtshonger zijn lovend over zijn buitenlands beleid. Lula heeft ook met flair, waardigheid en inzicht een coherent beleid verdedigd. Dat heeft hij te danken aan zijn raadsman Marco Aurélio Garcia maar evengoed aan zijn charisma.

In een informele maar gefilmde ontmoeting bij het begin van de G20 top in Londen, begin april vorig jaar, zei Obama over Lula "he is the man", "de meest invloedrijke man van de wereld". Een filmpje dat de wereld is rondgegaan.

Een van de accenten van dat beleid is de aandacht voor de eigen regio. Mee onder impuls van Brazilië richtten de Zuid-Amerikaanse landen Unasur op, de Unie van Zuid-Amerikaanse landen. Daar kwam in februari dit jaar nog een vervolg aan op de vergadering in Cancún, waarin ook de Centraal-Amerikaanse landen en Mexico besloten samen een organisatie van Latijns-Amerikaanse Staten op te richten, een tegenhanger van de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) maar zonder de VS of Canada. Energie en veiligheid vormen de rode draad van die samenwerking.
BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel