Meer dan 500 mensen steunen STUFEKY!

Tijdens de culturele manifestatie Gent Ondersteboven op 17 april, lanceerden we een solidariteitsoproep voor de Nicaraguaanse vakbond Stufeky. Daarvoor werden maar liefst 510 handtekeningen verzameld. Stufeky voert al meer dan een jaar strijd tegen de schendingen van de rechten van de arbeiders, en tegen het ontslag van honderden vakbondsleden in het textielbedrijf King Yong.

In deze 'maquila' worden de arbeidsrechten systematisch geschonden: de arbeid(st)ers worden uitgescholden, vallen flauw van de warmte,  krijgen een armoedig loon, ... In maart 2004 besloten de werknemers dan ook een vakbond op te richten: STUFEKY. Na amper drie dagen vielen de eerste ontslagen en een paar weken laten waren meer dan 400 mensen afgedankt.Samen met ABVV-Scheldeland, de Schone Kleren Campagne en VIVA-SVV,  zetten we onze schouders onder een solidariteitsoproep. In een brief aan de Nicaraguaanse ambassadeur in BelgiĆ«, vroegen we hem om er bij zijn regering op aan te dringen maatregelen te nemen tegen deze arbeidsschendingen. Maar liefst 510 mensen ondertekenden deze Solidariteitsoproep op 17 april. 's Avonds faxten we de handtekeningen door naar de ambassade. Een reactie bleef echter uit.


Wat nu?
Ondertussen zijn we twee maanden verder. De Nicaraguaanse ambassade werd verschillende keren om een reactie gevraagd. Ze lieten ons weten dat de handtekeningen naar Nicaragua werden doorgestuurd. Naar verluidt wachten ze zelf op een schriftelijk antwoord.
 
We verwachten dat de Nicaraguaanse ambassade in Belgiƫ en het Ministerie van Arbeid in Nicaragua deze zaak ernstig nemen. Wij blijven hier in elk geval voor ijveren en houden u op de hoogte!

Wij bedanken iedereen voor het ondertekenen van de solidariteitsoproep!
 
Klik hier voor meer info
over de strijd van Stufeky
over de actie Steun Stufeky

over het nut van solidariteitsoproepen
fotoverslag

Deel dit artikel