Miljarden oliedollars verdwenen

IRAK: Miljarden oliedollars
Minstens 16,5 miljard euro aan Iraaks oliegeld is verdwenen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Britse liefdadigheidsinstelling Christian Aid. Het geld was bedoeld voor de wederopbouw van het land. Critici zijn woedend over de situatie en beschuldigt de interim-regering van ondoorzichtigheid.
Verschillende diplomaten van de VN-Veiligheidsraad uitten eerder de kritiek dat de interim-regering geheimzinnig deed over het Ontwikkelingsfonds voor Irak. Het Ontwikkelingsfonds is door de Veiligheidsraad gemachtigd om de oliegelden en andere wederopbouwgelden veilig te stellen.
Christian Aid noemt de gang van zaken ‘‘schandalig’’. De VN-Veiligheidsraad heeft de controle van inkomsten uit olie en andere Iraakse fondsen overgedragen aan de interim-regering. ‘‘Gedurende het hele jaar dat de interim-regering de macht heeft, is het onduidelijk gebleven wat ze met het Iraaks geld heeft gedaan’’, aldus Helen Collinson, beleidshoofd bij Christian Aid. De organisatie vreest dat het geld nooit boven water komt en dat de interim-regering wegkomt met het zoekraken ervan.
Volgens de VN-resolutie van mei 2003 moeten Iraakse oliegelden in het Ontwikkelingsfonds voor Irak worden gestort; ze moeten het Iraakse volk ten goede komen en door een onafhankelijke boekhouder worden bijgehouden. Volgens Christian Aid is er echter pas in april van dit jaar een boekhouder aangewezen. Deze had nog maar een paar weken om de boeken door te nemen tot de machtsoverdracht in Irak. Christian Aid eist dat het Iraakse ministerie van Financiën en de interim-regering de cijfers openbaar te maken.
Over de cijfers heerst grote onduidelijkheid. In oktober beweerde Christian Aid dat er 3,3 miljard euro aan Iraaks geld zoek was. Het ministerie van Financiën antwoordde toen dat het geld aan Irak was terugbetaald, na het eind van de oorlog in april 2003. De organisatie wijst erop dat het extreem moeilijk is te bepalen hoeveel geld Irak verdient aan olie. Twee documenten van de interim-regering laten twee verschillende cijfers zien. Volgens het ene heeft Irak 8,2 miljard euro verdiend; volgens het andere 9,4 miljard. Een berekening van Christian Aid met openbare cijfers komt uit op 10,7 miljard euro.
‘‘We weten niet hoe het Iraaks geld verdiend is, naar welke bedrijven de contracten, waaraan het is uitgegeven, gegaan zijn, en of deze uitgaven ten goede komen aan de Irakezen’’, aldus het rapport. Christian Aid is bijzonder boos dat Iraaks geld wordt gestoken in twijfelachtige contracten met Amerikaanse bedrijven. Hiermee bevestigt de regering-Bush beschuldigingen dat ze bewust een select aantal Amerikaanse bedrijven bevoordeelt in plaats van de beste en misschien goedkoopste opties te kiezen om de Irakezen te helpen met de heropbouw.

IPS DOOR:

Deel dit artikel