Minder gekende gevolgen van de Tsunami


De enorme golven hebben zout diep in de bodem gemengd. Dit maakte honderdduizenden rijstvelden, fruitplantages en andere landbouw waardeloos tot verschillende kilometers van het strand.

Duizenden waterputten  werden waardeloos. Zonder drinkwater en landbouw kunnen de meeste vluchtelingen nooit terug naar hun woningen nabij de kust.

“Als we de putten leegmaken en uitspoelen, kan het twee, drie jaar duren vooraleer er opnieuw drinkwater geproduceerd wordt” zegt Vallipuram Pushparaja van het Tamilbureau voor Herstel, “zonder tussenkomst duurt het zes jaar”.

De schade aan waterleidingen, opvangbekkens van regenwater, sanitaire uitrusting en rioleringen is enorm. Installaties voor waterzuivering en afvalwaterzuivering zijn overstroomd en vervuild. Hierdoor wordt de kans op besmettingen zeer groot.

De overleving van de Onge-stam kan omwille van de schade op de Andaman en Nicobar eilanden ernstig gevaar lopen. Zij leven van jacht en het verzamelen van voedsel en hun mangroven langs de kust zijn verwoest. Bovendien is een vierde van de honderd leden vermist.

Deel dit artikel