Minister en parlementairen bezoeken Afrikaans vrouwenkliniek in parlement

gender sensoa campagne

Brussel, 12 mei. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block en leden van de 'Parlementairen voor de 2030 Agenda' bezochten de pop-up vrouwenkliniek die de deuren opende in het hart van het federale parlement.

Aangrijpende verhalen

De Minister en de parlementairen waren onder de indruk van de verhalen van Afrikaanse vrouwen die de kliniek bezochten. Ze maakten kennis met Isha Isha, een meisje van 15 en al 5 maand zwanger. Aangezien haar moeder al twee dochters had verloren door bevallingscomplicaties, stuurde ze Isha Isha naar de vrouwenkliniek. Toen haar vader stierf, trouwde Isha Isha met een oudere man die haar familie ondersteunde.

De parlementairen leefden mee met Coumba's frustratie. Als jonge, ambitieuze vrouw richt Coumba een zaak op. Ze kwam naar de kliniek om een spiraaltje te laten plaatsen. Kinderen wil ze wel ooit, maar niet nu.  Coumba ging met lege handen naar huis. Er waren geen voorbehoedsmiddelen in voorraad. 'Onthouding' werd haar geadviseerd.

Hope en hiv

Een ander aangrijpend verhaal was dat van Hope. Als zwangere moeder van twee liet ze zich testen op hiv. Hope kon het niet begrijpen. Hoe kon zij seropositief zijn? Ze was haar man altijd trouw gebleven. 

Als de nood aan anticonceptie zou worden ingelost zouden jaarlijks naar schatting 150.000 vrouwenlevens gered worden, de dood van 590.000 pasgeborenen voorkomen en zou een half miljoen kinderen hun moeder niet verliezen.

De verhalen van de Afrikaanse vrouwen waren verzonnen. Ze werden gespeeld door professionele acteurs, gebaseerd op levensechte verhalen. Ze laten zien dat de toegang tot voorbehoedsmiddelen een grote uitdagingen blijft voor vele vrouwen in het Zuiden. Niet minder dan 225 miljoen vrouwen in het Zuiden willen een zwangerschap vermijden of uitstellen, maar kunnen dat niet.

Voorbehoedsmiddelen voor duurzame ontwikkeling

Door het gebrek aan toegang tot anticonceptie worden veel vrouwen zwanger op een erg jonge leeftijd of eindigen ze met zwangerschappen die elkaar te snel opvolgen. Dat vormt een risico voor hun gezondheid en zet hun leven op het spel, net als dat van hun kinderen.

Als de nood aan anticonceptie zou worden ingelost zouden jaarlijks naar schatting 150.000 vrouwenlevens gered worden, de dood van 590.000 pasgeborenen voorkomen en zou een half miljoen kinderen hun moeder niet verliezen.

Belgische politici begrepen dat de internationale gemeenschap meer inspanningen moet leveren om de 2030 doelstelling voor universele toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid te realiseren.

Minister De Block en parlementairen bezoeken de Afrikaanse kliniek in het parlement.

 

Deel dit artikel