Misbruik treft meerderheid migranten

IOM-migrant-routes-2016

Bijna drie kwart van de migranten die vanuit Afrika en het Midden-Oosten in Italië aankomt, heeft onderweg te maken gehad met een vorm van misbruik. Dat blijkt uit gisteren (dinsdag 19/10) gepubliceerde cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

De onderzoekers baseren zich op de ervaringen van negenduizend mensen die in de afgelopen tien maanden aankwamen in het zuiden van Italië. Ze concluderen dat 71 procent te maken heeft gehad met misbruik en situaties die mensenhandel stimuleren.

De migranten konden onder meer aangeven of ze gedwongen werden werk of andere activiteiten tegen hun wil uit te voeren, minder betaald kregen dan afgesproken of tegen hun wil werden vastgehouden (door iemand anders dan de autoriteiten).

Orgaanhandel

Via de centrale Mediterrane route van Noord-Afrika naar Italië werd 49 procent van de respondenten gedurende de reis tegen zijn of haar wil vastgehouden op een bepaalde locatie. Verder reizen was pas mogelijk tegen betaling van losgeld, stelt de IOM. De meeste misbruikmeldingen kwamen uit Libië, dat al langere tijd zeer instabiel is.

Migranten die over land via de oostelijke Mediterrane route komen (Turkije en Griekenland) ervaren ook problemen, maar in mindere mate. Van hen gaf 14 procent aan in situaties te zijn beland die bijdragen aan misbruik en mensenhandel.

Zes procent van alle respondenten gaf aan dat te weten dat iemand gedwongen werd bloed of organen af te staan.

Hoe langer mensen op knooppunten verblijven, hoe kwetsbaarder ze worden voor exploitatie en mensenhandel. Van de migranten die langer dan een jaar in een land verbleven dat niet hun thuisland was, had 79 procent minstens éénmaal te maken gehad met misbruikpraktijken.

"De IOM maakt zich grote zorgen over het misbruik van migranten die op weg zijn naar Europa", zegt Dipti Pardeshi van de IOM in Groot-Brittannië. "Ze verdienen bescherming, los van de reden waarom ze onderweg zijn of hun achtergrond."

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels