MO*journalist John Vandaele wint persprijs duurzame ontwikkeling

john_mo
Op woensdag 27 oktober reikte Prins Filip de eerste FRDO persprijs duurzame ontwikkeling uit in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. MO*journalist John Vandaele was een van de vier laureaten.

De persprijs van de Federale Raad Duurzame Ontwikkeling gaat afwisselend naar de geschreven pers en naar de audiovisuele media. De prijs bekroont een journalistiek product dat zowel beantwoordt aan criteria van inhoudelijke en vormelijke kwaliteit als in zijn berichtgeving blijk geeft van een duurzame-ontwikkelingsvisie. De jury bestaat uit communicatiedeskundigen van de leden van de raad (werkgevers, vakbonden, ngo's, consumentenorganisaties, wetenschappers). In totaal werden 4 prijzen uitgereikt, twee voor de Nederlandstaligen en twee voor de Franstaligen.


john_vandaeleVoor de Nederlandstalige media won MO*journalist John Vandaele de prijs met zijn knappe reportage 'Het woud is Congo’s grootste armoedebestrijder', verschenen in het oktobernummer van 2009.

In die reportage bericht Vandaele over de toestand van het Congolese woud – na het Amazonewoud de ‘tweede long van de wereld’ en een belangrijke regulator van het wereldklimaat. Hij stelt vast dat de Congolese wouden ’s lands grootste armoedebestrijder zijn.
Een groot deel van de Congolese bevolking hakt het woud voor zijn akkers, jaagt er op wild, en vindt er zijn brandstoffen en medicijnen. Naarmate de bevolking groeit, botst die traditionele aanpak op haar grenzen, en dreigt een almaar groter deel van het woud eraan te gaan. Daarbovenop komt dan de industriële houtkap die in belang groeit, en soms in conflict komt met die lokale gemeenschappen die voor hun overleven van het bos afhangen. De grote vraag is of het Congolese bestuur, daarin gesteund door de internationale gemeenschap, erin zal slagen om de bevolking en de houtbedrijven tijdig aan te zetten tot een meer duurzame omgang met het bos. De voortekenen zijn veeleer ongunstig.

Dixit de jury: 'Het gaat om een didactische reportage die alle dimensies van duurzame ontwikkeling meeneemt. De mondiale context komt sterk aan bod, en het artikel is zeer helder en leesbaar.

'De andere Nederlandstalige laureate is De Morgen-journaliste Kim Van de Perre. Voor de Franstalige media winnen Christine Scharff en Alexandre Beauchamp van L’Echo en André Ruwet en zijn collega’s van Imagine demain le monde de prijs. De laureaten ontvangen naast een geldbedrag, ook een trofee in de vorm van een origineel kunstwerk.

Deel dit artikel